2024. március 29., péntek

Libanoni válság - A francia elnök fogadta Szaad Haríri libanoni kormányfő családját

Emmanuel Macron francia elnök fogadta szombaton Szaad Haríri libanoni kormányfő családtagjait Párizsban - közölte a libanoni politikus hivatala.

A közlés szerint Haríri felesége Lara, lányuk Lulua és egyik fiuk, Abdelaziz csütörtökön érkezett a francia fővárosba, hogy eltöltsön néhány "szabadságot".
    A libanoni miniszterelnök Twitter üzenetében mondott köszönetet Macronnak és feleségének, amiért családját meghívták az Élysée-palotába.
    Szaad Haríri november 4-én Rijádban meglepetésszerűen bejelentette lemondását. A hetekig Szaúd-Arábiában tartózkodó politikus kedd este hazatért, és Michel Aun köztársasági elnök kérésére úgy döntött, egyelőre mégsem távozik tisztségéből.
    Magas rangú libanoni tisztségviselők korábban azzal vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy fogva tartotta Szaad Harírit és családját is, illetve az olajmonarchia nyomására jelentette be lemondását. Rijád tagadta ezeket az állításokat.
    Haríri szaúdi-libanoni kettős állampolgár, s több háza is van Szaúd-Arábiában, felesége és gyermekei pedig évek óta a szunnita királyság területén élnek.