2024. április 25., csütörtök

Az illegális bevándorlásról tárgyalt Tunéziában az olasz kormányfő

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről és az illegális bevándorlás feltartóztatásáról tárgyalt Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök Tunéziában a szombaton kezdődő kétnapos munkalátogatásán.

Az olasz kormányfőt Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök fogadta a karthágói elnöki palotában, később pedig találkozott Jusszef Sahíd miniszterelnökkel is. Az egyeztetéseken szóba került a terrorizmus elleni harc, illetve Tunézia szomszédjának, a káoszba süllyedt Líbiának a politikai helyzete is.
    Gentiloni újságíróknak elmondta: Tunéziának fokozott segítségre van szüksége európai partnereitől. Hozzátette: kulcsfontosságú a regionális és a tunéziai  társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, amelyek táptalaját adják az Olaszország felé irányuló migrációnak, de kihatással vannak a terrorizmus elleni küzdelemre is.
    Gentiloni a nap folyamán jóváhagyott egy 55,5 millió tunéziai dinár (6 milliárd forint) értékű fejlesztési tervet a délnyugat-tunéziai Kebili kormányzóság számára - közölte a tunéziai államfő hivatala.
    Az olasz politikus hangsúlyozta, hogy most kezdett el megfelelően működni a Róma és Tunisz között 2012-ben létrejött, az illegális bevándorlás megfékezését szolgáló egyezmény. A megállapodás értelmében Olaszország visszaküldheti hazájukba a területére illegálisan érkezett tunéziaiakat.