2024. április 24., szerda

Trivan: A környezetvédelembe 15 milliárd eurót kell beruházni

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter ma kijelentette, Szerbiának a környezetvédelembe mintegy 15 milliárd eurót kell beruháznia.

A környezetvédelem hatása az ember egészségére elnevezésű konferencián a miniszter elmondta, csupán szennyvíztisztításra mintegy ötmilliárd eurót kellene befektetni, a többit pedig a szárazföld kármentesítésére, a kommunális hulladék kérdésének megoldására, fásításra és a biodiverzitás védelmére kellene fordítani.

Az ún. zöld adó és járulék címén mintegy 10 milliárd dinár érkezik a költségvetésbe, a minisztérium költségvetése pedig ötmilliárd dinár – jelentette ki a miniszter. Egyúttal leszögezte, hogy ez elfogadhatatlanul kevés.

Trivan elmondta, Szerbiában a környezetvédelem helyzete sokkal jobb is lehetne, és bejelentette, konkrét intézkedéseket és akciókat foganatosítanak, mint például az erdőtelepítés.

‒ Vannak kezdeményezések az iskolák, polgárok és magánszemélyek részéről, hogy bekapcsolódnak az erdőtelepítésbe, amihez segítséget és támogatást várnak tőlünk. Készek vagyunk eleget tenni ezeknek a felhívásoknak, hogy ilyen akciókat indítsunk, viszont ehhez hiányzik a támogatás és a pénz – mondta a miniszter.

Rámutatott, a környezetvédelem területén jogászokra van szükség, mert amikor a környezet állapotának javításáról van szó, a jogi szempont elkerülhetetlen. Bejelentette, erre a célra a minisztérium pályázatok útján a törvényhozásban dolgozó jogász gyakornokokat fog alkalmazni.

‒ A mi feladatunk azonban nem az, hogy rendezzük a szabályokat, hanem az, hogy rendezzük a környezetvédelmet. Figyelemre intő adatok azok, amelyek a betegek és elhalálozottak számát a levegő minőségével hozzák kapcsolatba. Ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia, meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat. Nagyon sok például az olyan közintézmény, ahol olajjal fűtenek, viszont lehetőség van rákapcsolódni a távfűtésre, amivel hozzájárulnak a minőségesebb levegőhöz – emelte ki Trivan.

A környezetvédelem hatása az ember egészségére elnevezésű konferenciát a Környezetvédelmi Minisztériummal közösen a fővárosi Union Egyetem Jogi Kara szervezte.