2024. április 25., csütörtök

Mondjunk NEMET az erőszakra!

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot már 1981 óta minden évben november 25-én tartják a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták.

E napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők és fiatal lányok ellen világszerte követnek el nemi erőszakot vagy családon belüli erőszakot. Meg kell jegyezni, hogy közös akcióra van szükség ahhoz, hogy a nők és a lányok szerte a világon zaklatás és bármilyen más erőszak nélkül élhessenek. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává.

Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ezen a napon szervezzenek különféle programokat, hogy felhívják a figyelmet e napnak a fontosságára.

Az erőszak nem velünk született, ez tanult, látott és választható viselkedés. Ezért fontos, hogy a jövendőbeli generációk számára megfelelő példát kell mutatni, és rávilágítani, hogy az erőszak elfogadhatatlan, bárki is követi azt el.