2024. április 18., csütörtök

A segítségnyújtás közös feladat

A felmérési adatok alapján 4500–5000 menekült tartózkodik Szerbiában

A migránsok, menekültek helyzetéről tartottak pénteken kerekasztal-beszélgetést az újvidéki Park Hotelban. A beszélgetés célja, hogy felhívják a figyelmet a menedékkérők emberi jogainak tiszteletben tartására. Az Ana és Vlade Divac Alapítvány a németországi ASB, az Újvidéki Humanitárius Központ (NSHC), valamint a macedóniai Helsinki Bizottság támogatásával Szerbiában és Macedóniában több kerekasztalbeszélgetést szervez a témában.

Menekült kisfiú Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekült kisfiú Šidnél (Ótos András felvétele)

Danijela Korać-Mandić, az Újvidéki Humanitárius Központ munkatársa rámutatott arra, hogy az az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó ajánlások húsz szerbiai és macedóniai nem kormányzati szervezet együttműködésének köszönhetően létrejött Help on the route (Segítség az úton) program keretében fogalmazódtak meg. A szervezetek munkatársai nap mint nap a helyszínen nyújtanak segítséget a menekülteknek. Ők alkotják a Help on the route hálózatot, és az ő munkájukhoz szeretnének ilyen módon hozzájárulni.

– Szerbia hozzáállása a migránskérdéshez kielégítő, az ország segít mindazoknak, akik útjuk során segítségre szorulnak. A felmérési adatok alapján jelenleg 4500–5000 menekült tartózkodik Szerbiában. 2016 márciusa óta nem csökkent a Szerbiába érkező menekültek száma. Ők tovább szeretnének haladni, mégis várakozásra kényszerülnek. Éppen ezért itt tartózkodásuk ideje alatt a menedékkérés folyamatát még hozzáférhetőbbé, gyorsabbá kell tenni. A segítségnyújtásban a civil és a közszféra szoros kapcsolatára van szükség. Továbbá az önkormányzatok aktív részvétele is kulcsfontosságú. Mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagynunk a helyi lakosság alapvető jogait, és megfelelően kell tájékoztatnunk a polgárokat a kialakult helyzetről. Végezetül az emberkereskedelemmel megfelelő módon kell felvenni a küzdelmet – tette hozzá Danijela Korać-Mandić.

Valentina Sekeres, az Újvidéki Humanitárius Központ munkatársa ismertette az édesanyák és a csecsemők kuckója elnevezésű szolgáltatást Belgrádban. Rámutatott arra, hogy a kuckóba az édesanyák gyermekeikkel igen rossz pszichofizikai állapotban érkeznek. Ott alapvető ellátásban részesülnek, pszichológiai segítséget kapnak, és különféle szabadidős tevékenységre nyílik lehetőségük. Naponta három egészségügyi nővér, egy fordító és több pszichológus dolgozik.

– A jelenlegi adatok alapján elmondhatjuk, hogy szeptember eleje óta a kuckóban emelkedett a gyermekes családok száma. A legtöbben Irakból, majd Afganisztánból és Iránból érkeznek. A kuckó mindennap 8-tól 21 óráig várja az édesanyákat és gyermekeiket – mondta Valentina Sekeres.