2024. március 29., péntek

U toku školske godine je zatvoreno odeljenje

O dešavanjima u subotičkoj Gimnaziji „Svetozar Marković“, o odeljenju druge godine društveno-jezičkog smera, MNS želi da razgovara sa ministrom obrazovanja

Odeljenje je prestalo da radi u toku školske godine. Petoro đaka koji su pohađali ovo odeljenje su nastavili svoje školovanje na prirodno-matematičkom smeru.

-Direktor škole „Svetozar Marković“ se obratio 14. avgusta direktoru škole u Somboru i ministarstvu obrazovanja, da ovo odeljenje i dalje postoji kao samostalno - rekla nam je Marta Petković, član MNS. Zbog finansiranja je bio neophodan ovaj korak, jer za finansiranje odeljenja koja imaju manje od 15 đaka, potrebno je odobrenje. Škola je uputila molbu za ovo odeljenje sa 5 đaka ministarstvu, i direkciji somborske škole, instituciji koja je zadužena za obrazovanje severnog i zapadnog Bačkog okruga.

-Odgovor nije stigao, ali prvog septembra je usledio jedan telefonski poziv, kad su saopštili da se odeljenje ukida. Direktor škole, s obzirom da nije dobio ništa napismeno, odlučio je da odeljenje nastavlja da radi po starom. Mi smo prvog septembra priložili pismo podrške ministarstvu, pored molbe koju je direktor škole uputio ministarstvu. MNS je pravno kompetentan samo za prve razrede, rešava njihove molbe i i podržava.

Znači, prvog septembra je redovno počela školska godina sa 5 đaka, a odluka o ukidanju je stigla 6. novembra sa datumom 20.septembar.

-Prošle godine su dozvolili da ovo odeljenje krene sa 4 đaka. Logično bi bilo da i nastave, jer se broj đaka nije smanjio, čak se povećao za jedan. Bilo je takvih primera. Znamo da je štednja, ali je nekorektno prema tim đacima i roditeljima - istakla je Marta Petković.

Obrazložili smo zašto je važno da se ovo odeljenje održi, u ovoj školi nastava se odvija na tri jezika. Gimnazija „Svetozar Marković“ je najstarija gimnazija u Srbiji, mnogi đaci ove Gimnazije su postali naučnici, umetnici, priznate ličnosti javnog mnjenja, i 99 % učenika nastavlja školovanje na raznim fakultetima. Zatvaranje odeljenja kvari prestiž škole. U buduće će razmisliti da li da se deca upisuju u ovu školu, jer se dešavaju ovakve stvari da se odeljenje ukine.

2000.godine se desilo da su spojili dva odeljenja prirodno-matematičkog smera, međutim sad se radi o različitim smerovima.

-Nije opravdanje što su ovi đaci u prvoj godini učili po istom nastavnom planu. Đaci su znali da u drugoj godini diferenciraju predmeti i zbog toga ovo spajanje nije u redu. Sada su i đaci i roditelji razočarani - rekla je Marta Petković.

-Kako smo saznali MNS je zakazao sastanak kod ministra obrazovanja da se porazgovara o školi „Svetozar Marković“, kao i o reformama, planovima.

Balaž Pletikosić, direktor škole „Svetozar Marković“ nam je rekao:

-Od pet đaka jedan se ispisao i prebacio u drugu školu još na početku godine. Kada je odluka stigla od ministarstva imali smo četiri đaka, i tada se još jedan đak ispisao i prebacio u drugu školu, ostalo nam je troje, koji su prešli na prirodno-matematički smer u našoj školi - rekao je direktor.

-Za đake je ovo slom, iako su u prvoj godini imali isti nastavni program. Oni koji su se upisali na društveni smer su se orijentisali prema humanim naukama. Đacima je teško što sada moraju da uče nešto što možda ne žele. 6. novembra smo dobili rešenje, a posle telefonskog razgovora smo dobili nedelju dana da načinimo potrebne korake. 13. novembra je ukinuto odeljenje.