2024. április 24., szerda

Új alapokon a gazdasági kamara és az önkormányzat együttműködése

Együttműködési szerződést írtak alá Topolyán – A községbeli cégek tavaly mintegy 100 millió dolláros külkereskedelmi árucsere-forgalmat valósítottak meg

Topolya községben mintegy 600 munkaadót tartanak nyilván, 90 százalékuk tagja a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamaránk is. A község és a vállalkozókat tömörítő szervezet között a több évvel ezelőtt már kezdeményezett és zátonyra futott együttműködést most egy szerződés-aláírással helyezték új alapokra a felek.

Topolya községnek is lesz képviselője a közeljövőben megalakuló Vállalkozói Parlamentben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolya községnek is lesz képviselője a közeljövőben megalakuló Vállalkozói Parlamentben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az együttműködési megállapodásunknak többrétű célja van. Egyebek mellett, hogy feljavítsuk a térség gazdasági mutatóit, vagyis a forgalmat, a befektetések számát és mértékét. A kamara gyakorlatilag a gazdaságban résztvevők jogvédőjeként kíván fellépni. A szakszervezetek által is képviselt munkavállalók elvárásai és kívánalmai, valamint a munkáltatók által diktált feltételek és igények hamarosan ütközhetnek Szerbia egyik legerősebb erre teret adó jelenleg formálódó fórumán, a Vállalkozók Parlamentjében, ahol a jövőben Topolyának is lesz majd képviselője – mutatott rá Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara igazgatója.

Slobodan Vojinović elmondta azt is, hogy Topolya község gazdasága jelentős, mintegy 100 millió dolláros külkereskedelmi árucsere-forgalmat valósított meg 2016-ban. Figyelemre méltó, hogy jelentős külkereskedelmi szufficitet sikerült megvalósítani: a 100 millió dolláros nagyságrenden belül közel 60 százalék az export aránya. Szerbia ugyanakkor 27 százalékos deficitet valósított meg.

Kislinder Gábor községi elnök az aláírás kapcsán elmondta, hogy Topolya régóta szorgalmazza a szociális párbeszédet a területén működő gazdasági résztvevők és a dolgozók között. A Regionális Gazdasági Kamarával való együttműködés esetében pedig a községi vezetésnek e téren van az egyik legnagyobb elvárása.

– A Regionális Gazdasági Kamarával korábban kezdeményezett együttműködés ott tört derékba, hogy a munkaadók nem tudtak megegyezni, hogy ki legyen a közös képviselőjük egy a szociális kérdéseket tárgyaló bizottságban. A jövőben ennek az együttműködésnek fontos szerepe lesz majd a kollektív munkaszerződések megfogalmazásában, ami pontosabban meghatározza majd a munkások és a munkaadók kötelezettségeit és jogait. Természetesen mindnyájan azt szeretnénk, ha a gazdaság nyereségesen működne, de nem a munkások hátán, hanem azok közreműködésével. Községünkben az utóbbi idők gazdasági mutatóit összehasonlítva azt láthatjuk, hogy azok felívelő tendenciát mutatnak. Többek között a Sportakadémia és a Vénusz építése mellett más projektumok is futnak, és a község falvaiban is jelentős befektetések zajlanak. Ezt a lendületet a jövőben is szeretnénk folytatni – mutatott rá Kislinder Gábor topolyai polgármester.

Kishegyes község napja

A képviselő-testület díszülését Bácsfeketehegyen tartják

Kishegyes község ma ünnepli a község napját. Ennek apropóján Kishegyes Község Községi Képviselő-testülete ünnepi díszülést fog tartani. A díszülés 11 órakor kezdődik, és a szokásostól eltérően most Bácsfeketehegyen, a Kultúrotthonban kerül rá sor. Az ülésen a képviselő-testületi képviselők mellett jelen lesz számos rangos vendég, és a környező községek képviselői is. Kishegyes 1959. november 26-án vált hivatalosan is önálló községgé, miután a három falu, Kishegyes, Szeghegy és Bácsfeketehegy vezetői úgy döntöttek, hogy kiválnak a topolyai járásból, de nem óhajtanak a délnyugatról szomszédos Verbász község közigazgatása alá sem kerülni.

Az önállósodás fontos mérföldkő a község önálló fejlődésében.