2024. március 29., péntek

Lencsevégre kapott madarak

A Seychelle-szigetek, Izland és Srí Lanka madarai címmel a Szabadkai Városi Múzeum és a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület szervezésében nyílt csütörtökön kiállítás a városi Emléktárgyboltban. Szerzője, Vuko Laban, a Tisza mellett nőtt fel, és itt szerette meg a madarakat is. Az első madár témájú képeit az 1950-es években készítette. Az ornitológia a hobbija, szakmája pedig a telekommunikáció, műholdas telekommunikációs szakértőként Európában, Ázsiában és Afrikában is dolgozott. A kiállítást mgr. Hulló István ornitológus, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója nyitotta meg:

Hulló István és Vuko Laban a kiállításmegnyitón  (Fotó: Lukács Melinda)

Hulló István és Vuko Laban a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Az ENSZ 2017-et a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította. Ez alkalomból került sor erre a kiállításra is. Kiváltképp a Seychelle-szigetekre jellemző, hogy bár közkedvelt turisztikai desztinációról van szó, mégis fokozott figyelmet fordítanak a természet és a madarak védelmére. Jó példát mutatnak az egész világ számára, tevékenységük a mi tértségünkre vonatkozóan is követendő. A kiállítás célja felhívni a figyelmet az élővilág megőrzésére – mondta Hulló István.

Ahogyan azt Vuko Labantól hallhattuk, madarakat fényképezni nem egyszerű, kitartás és türelem szükséges hozzá:

– Úgy a Seychelle-szigeteken, mint Srí Lankán is nagyon szigorú védelem alatt áll a madárvilág, egyáltalán a természet. Engedély nélkül nem lehet bárhol bóklászni, csak kijelölt helyeken és felügyelettel. Nagy örömömre azt tapasztalom, hogy itt nálunk, Vajdaságban is történnek előrelépések, törekvések az élővilág megvédése érdekében. Számomra óriási élmény fotózni a madarakat, szinte mindegyik kép egy izgalmas történetet is rejt – mondta Vuko Laban.

A kiállítás december 10-éig tekinthető meg.