2024. április 25., csütörtök

Mérséklődött a tüzelővásárlás

Tüzelő van, vásárló alig akad (Fotó: Gergely Árpád)

Tüzelő van, vásárló alig akad (Fotó: Gergely Árpád)

A kedvező időjárásnak köszönhetően a fűtési idény az idén hivatalosan később kezdődött, az eredeti október 15-e helyett október 23-án kezdte meg a fűtést a lakásokban a Távfűtőművek. Azok közül, akik szilárd tüzelővel fűtenek, sokan még a nyár folyamán bebiztosították a fűtőanyagot, akiknek pedig erre eddig nem volt lehetőségük, valószínűleg majd a nagyobb hideg beálltával fognak tüzelőt vásárolni. A fatelepeken ugyanis tegnap érdeklődésünkre elmondták, hogy fűtési idényben a tüzelő iránti kereslet szinte kizárólag időjárásfüggő, s lévén, hogy a nappali hőmérséklet már napok óta 10 Celsius-fok felett van, így az elmúlt időszakban mérséklődött a tüzelő iránti kereslet. Mint közölték, azok a polgárok, akik még nem vásárolták meg a tüzelőt, ám szilárd tüzelővel szándékoznak fűteni, az átmeneti időszakban rendszerint árammal oldják meg a fűtést, és várhatóan majd csak a nagyobb hideg beköszöntével vesznek fát vagy szenet.

A fatelepeken jelenleg nem kell várni a tüzelőre, és a fűtési idény kezdetéhez viszonyítva az árak sem változtak jelentősen.

Zsákos kiszerelésben is lehet vásárolni fát vagy szenet (Fotó: Gergely Árpád)

Zsákos kiszerelésben is lehet vásárolni fát vagy szenet (Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles fatelepen az akác köbmétere 5200 dinár, a vágási és a szállítási díj pedig 200-200 dinár, az áralakítást azzal magyarázták, hogy van, aki saját maga oldja meg a vágást, gyakran a szállítást is, így nekik nem számolják fel a vágási és szállítási költségeket. A bükkfa ára köbméterenként 5400 dinár, ennél a fafajtánál is a vágást és a szállítást külön felszámolják. A szénfajták közül 7500 dináros tonnánkénti áron vásárolhatnak lignitet, a szárított szén tonnájáért pedig 12 900 dinárt kell fizetni, a szállításért nem számolnak fel külön díjat. A kínálatukban szerepel még a tüzelő zsákos kiszerelésben, a szárított szén zsákonként 400 dinár, egy zsákban 20 kilogramm szén van, az akácfa zsákonkénti ára 250 dinár, fából pedig 13–15 kilogramm van egy zsákban.

A Libis fatelepen az akác vágással és szállítással együtt 5600 dinár köbméterenként, a bükk és a tölgy pedig 5800 dinár. A pellet tonnánkénti ára 26 ezer dinár, zsákonként pedig 15 kilogrammos kiszerelésben 400 dinárért lehet megvásárolni.