2024. április 24., szerda

Tizenhárom vallási projektum

Csóka községben 1,8 millió dinár támogatást kapnak az egyházak

Csóka községben a hagyományos egyházak és vallási közösségek számára kiírt önkormányzati pályázatra jelentkezők közül 13 projektum támogatására tett javaslatot a községi tanács. A községi költségvetésből az egyházak és vallási közösségek terveinek a megvalósítására idén 1,8 millió dinárt különítenek el. Az erre vonatkozó szerződéseket az érintett vallási szervezetek képviselőivel már alá is írta Gyömbér Stana polgármester.

A kanizsamonostori Szent Illés-templom oltárát is felújítják (Gergely József felvétele)

A kanizsamonostori Szent Illés-templom oltárát is felújítják (Gergely József felvétele)

A hódegyházi Szent Mihály főangyal katolikus templom elektromos hálózatának felújítására, a villanyvezetékek cseréjére 150 000 dinárt hagytak jóvá. A padéi Havas Boldogasszony nevet viselő katolikus templom ajtajának a kicserélésére ugyancsak 150 000 dinárt folyósítanak. Szanádon a Szűz Mária születése katolikus templom felvizesedett falainak a szigetelésére 170 000 dinárt költenek a községi támogatásból. A feketetói Szent Vendel apát katolikus templom homlokzatának a kijavítására 50 000 dinárt kap a katolikus egyházközség, míg a kanizsamonostori Szent Illés-templom oltárának a felújítására 36 000 dinárt költhetnek el. A csókai Szentháromság katolikus plébánia részére a pályázatból 80 000 dinár jut, amiből a templom bejáratánál rámpát alakítanak ki.

Csóka községben Tiszaszentmiklóson találjuk a legszínesebb vallási közösséget. A községi támogatásból a pravoszláv egyházközség 200 000 dinárt kap a pravoszláv temetőben lévő járda kibetonozására. Az adventista egyház 84 000 dináros támogatáshoz jutott, a pénzből a felekezethez tartozó templomépület bejárati ajtaját cserélik ki, és a hozzá tartozó teraszrész nedvességvédelmét végzik el. A szlovákok evangélikus templomához tartozó parókia felújítási munkálataira 100 000 dinárt folyósítanak. A faluban a Szent József nevét viselő katolikus parókia és templom részére 180 000 dinárt hagytak jóvá a parókia tetőszerkezetének a javítására.

A csókai pravoszláv egyházközség 200 000 dináros támogatáshoz jutott a templomon elvégzésre kerülő malterozási és egyéb munkálatok finanszírozására. A támogatásból készítik el az oltár központi asztalrészét is. A szanádi és a padéi pravoszláv templom felújítására egyformán két-kétszázezer dinár támogatás jut az egyházaknak szánt községi pénzügyi keretből.