2024. április 20., szombat

Holnap kezdődik Szabadkán a Desiré fesztivál

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Anatómiai leckéje lesz az első előadás, ezt követően a Kosztolányi Dezső Színház új bemutatójára kerül sor

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja holnap kezdődik és december 3-áig tart. A Jadran színpadon holnap 19-kor az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Anatómiai lecke című előadása nyitja meg a fesztivált. Az előadást Urbán András rendezte. A Desiré a KDSZ-ben folytatódik 21.30-kor a Kosztolányi színház új bemutatójával, a Kokan Mladenović rendezésében készült Felhő a nadrágban című produkcióval. Vasárnap 15 órától a Lifka Sándor Art moziban Paizs Miklós D.J. című bábos operadrámáját láthatjuk, míg a Jadran színpadon 19-től a Belgrádi Nemzeti Színház és a Bitef Színház Mennyei királyság című előadását Jernej Lorenci rendezésében. Hétfőn, 27-én 19 órától a Szlovén Ifjúsági Színház mi, európai hullák című előadása tekinthető meg, a rendező Sebastijan Horvat, 21 órától pedig a KDSZ-ben a prištinai Qendra Multimedia adja elő a Blerta Neziraj rendezte 55 Shades of Gay című produkciót. Kedden, 28-án 19-kor a Jadran színpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Zombori Népszínház koprodukciójában láthatjuk az Exit című előadást Schilling Árpád rendezésében. Szerdán 29-én, 19 órától a Jadran színpadon a belgrádi Bitef Színház és a tivati Kulturális Központ Macbeth című táncelőadására kerül sor, a koreográfus Miloš Isailović. Franciaországból egy látványos produkció a [hullu] című érkezik, amelyet 21 órától láthatunk a KDSZ-ben. A [hullu] repríze másnap, 30-án 19 órától lesz szintén a KDSZ-ben, míg 21 órától a Jadran színpadon a zadari Teatro VeRRdi mutatja be az Othello: Törvénytelen liturgia című előadást Zlatko Paković rendezésében. December 1-jén, 18-kor a Szabadegyetem mozitermében, a zágrábi Montažstroj Szerelem és gazdaság című, Borut Šeparović vezetésével készült dokumentumszínháza tekinthető meg, 21 órától pedig a Jadran színpadon a Boszniai Nemzeti Színház Az én gyáram című előadása, amelyet Selma Spahić rendezett. December 2-án 19 órától a Jadran színpadon Nagy József és Joëlle Léandre lép fel a Penzum című előadással, 21 órától a KDSZ-ben pedig Senka Bulić Lampedusa Beach című produkciójára kerül sor. A fesztivál utolsó napjára, 3-ára vonatkozóan változás állt be a programban, a KDSZ-ben 19-től a belgrádi Bitef Fesztivál és Bitef Színház Szabadság: A legdrágább kapitalista szó című előadását láthatjuk, amelynek szerzői és közreműködői Maja Pelević és Olga Dimitrijević. A fesztivált a Jadran színpadon a 21 órakor kezdődő Mannheimi Nemzeti Színház produkciója, az Oliver Frljić rendezésében készült Second Exile zárja.

Korlátozott számban ugyan, de néhány előadásra még kaphatók jegyek, ezek a mi, európai hullák, a 55 Shades of Gay, az Exit, a Macbeth, az Othello, a Szerelem és gazdaság, valamint a Szabadság: A legdrágább kapitalista szó. Belépők a ticket@desirefestival.eu címen vagy a 065/543-3203-as telefonszámon foglalhatók.