2024. április 16., kedd

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő, több tízezres tömeg előtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője egy katonai puccsot követően lemondott.

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből a tisztségéből; ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Emmerson Mnangagwa Zimbabwe második elnöke, elődje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot. Az afrikai állam 1980-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától.

Az új államfő a jövő évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" - ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait" - tette hozzá.

Ezt követően Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője, és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyusi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű tömörülést vezető Morgan Tsvangirai.

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfőnek, és kijelentette: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban. Zuma a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.