2024. április 19., péntek

Hazatérhetnek a rohingják

Mianmar és Banglades megállapodott a menekültek visszatelepítéséről

Előzetes megállapodást írt alá tegnap Mianmar és Banglades a rohingja menekültek hazatéréséről – közölte egy magas rangú mianmari tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel. A hírt nem sokkal később a mianmari külügyminisztérium Facebook-oldalán is közzétették.

Az egyezményt Abul Haszan Mahmúd Ali bangladesi külügyminiszter és Kjav Tint Szve, a mianmari államtanácsosi hivatal minisztere írta alá. A bangladesi diplomácia vezetője a megállapodás megkötése előtt reggel a kormányfői feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsossal is találkozott.

A dokumentum szerint két hónapon belül megkezdődhet a visszatelepítés – egyelőre nem tisztázott kritériumok alapján. Dakka és Najpjidó emellett megegyezett egy közös külügyi munkacsoport létrehozásáról. A Dhaka Tribune című bangladesi napilap szerint a szomszédos országok nem jutottak közös nevezőre a program időtartamát illetően. Míg Banglades egyéves időkeretet szabna meg a visszatelepítésekre, Mianmar nem kívánta határidőhöz kötni azt.

A megállapodásból a mianmari hatóságok érzékenységére tekintettel kimaradt a rohingja szó: a szöveg az Arakán államból elmenekült emberekként utal a csoportra. Készek vagyunk minél előbb visszafogadni őket, amint Banglades eljuttatja hozzánk a szükséges dokumentumokat – mondta Mjint Kjaing, a mianmari bevándorlásügyi minisztérium közigazgatási államtitkára.

A felek megállapodtak abban, hogy a Naf folyó képezi a határt a két ország között. Bangladesi tisztségviselők a megállapodás hírét „az első biztató” lépésnek nevezték.

Mianmarból több mint 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg „tisztogató” műveletei elől. Az UNHCR szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája ment végbe. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.