2024. április 19., péntek

Szabadok, vagy ölebek?

Igazi lavinát indított el Srđan Škoro újságíró döntése, hogy lemond tagságáról a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalmának (SZPM) elnökségében. Škoro hosszasan, vádakkal megspékelve indokolta döntését, amelyet követően Dušan Teodorović akadémikus ismegszólaltés csatlakozott Škoro vádjaihoz. Aida Ćorović, a mozgalom elnökségi tagja menteni próbálta a menthetőt, mondván: ezzel a magatartással Aleksandar Vučić haladóinak a malmára hajtják a vizet. Maga Janković ma reagált a hét elején kezdődő kritikaáradatra.

Saša Janković: Vučić erőt és pénzt nem sajnálva igyekezett köreinkbe csempészni a gyanút (Fotó: Beta)

Saša Janković: Vučić erőt és pénzt nem sajnálva igyekezett köreinkbe csempészni a gyanút (Fotó: Beta)

Lemondásában Škoro azt állítja, hogy az egykori köztársasági jogvédő vezette mozgalom irányítási módja még csak köszönőviszonyban sincs a demokrácia alapelveivel, sem a szabadsággal. Mint kifejtette, a tapasztaltak fényében többé nem képes arról győzködni az embereket, hogy szavazzanak Jankovićra.

– Hat hónapon át küzdöttem azért, hogy megfeleljünk annak a 600 ezer ember elvárásának, aki ránk adta le voksát. Most mégis lemondok elnökségi tagságomról. Sajnos nem vagyunk sem mozgalom, sem szabadok. A mozgalom és annak szervei felett kizárólag Saša Janković és neje, Slavica, rendelkezik. Saša Janković magatartása miatt folyamatos volt körünkben az értetlenség. Úgy jelentett ki dolgokat – például a jövőbeni választási koalícióval kapcsolatban –, hogy előtte nem egyeztetett a mozgalom elnökségével. A döntéseket kizárólag a Janković házaspár hozza meg. Slavica Janković figyelmét finoman, ám közvetlenül megpróbáltam felhívni ennek a gyakorlatnak a károsságára. Semmi sem változott. Ezt követően Saša Jankovićtyal is elbeszélgettem ezekről a dolgokról. Semmi sem változott. Ugyanezekről a dolgokról a mozgalom elnökségi ülésén is beszéltem. Felvetéseimből egyetlen mondat sem került az ülésen készített jegyzőkönyvbe. Ekkor azt indítványoztam, hogy ne fogadjuk el a jegyzőkönyvet és íródjon új. Ez nem történt meg. Sajnos túlságosan későn jöttem rá, hogy a szemem előtt van alakulófélben a Janković házaspár magánvállalata, amelyet mozgalomként mutatnak be, és amelyben kizárólag a házi kedvenc státusával rendelkező alattvalóiknak van hely – fogalmazott írásos lemondólevelében Škoro, aki indítványozta, hogy az ügyet a mozgalom alapítói és elnöksége is vitassa meg.

Ezt követően Dušan Teodorović akadémikus, az SZPM egyik alapítója – aki néhány hónapja távozott a szervezetből – is csatlakozott a vádakhoz. Azt mondta, maradéktalanul egyetért Škoróval, akinek vádjaihoz annyit tett hozzá, hogy átláthatatlannak tartotta a mozgalom pénzügyeit, magát a mozgalmat pedig „vérszegénynek” és nem kellőképpen hatékonynak.

– Ahogy telt az idő, annál inkább megbizonyosodtam arról, hogy Janković nem rendelkezik a mozgalom irányításához szükséges erkölcsi, irányítási és szervezési erényekkel. A mozgalom nem a Janković házaspár tulajdona, ezért arra kérem őket, távozzanak – fogalmazott levelében Teodorović.

Aida Ćorović, az SZPM elnökségi tagja és Janković egyik legközelebbi munkatársa sajnálatának adott hangot, amiért ilyen üzenetek látnak napvilágot, hiszen ezek Aleksandar Vučić és az SZHP malmára hajtják a vizet. Ćorović azt is elismerte, hogy a mozgalomban az utóbbi időszakban megváltozott, „egészségtelenné” vált a hangulat. Az összejöveteleken, üléseken egyre kevesebben vettek részt.

Janković, aki pénteken reagált a vádakra, kifejtette: a mód, ahogyan a vádakat tálalták, még a kívülállók számára is megkérdőjelezi azok objektivitását. Reagálva az újságírói megjegyzésre, hogy a mozgalmat, illetve annak irányítási módját már korábban is kritizálták, például Ivan Živkov nagybecskereki szociológus és több más olyan értelmiségi, aki részt vett a volt jogvédő köztársasági elnökválasztási kampányában, Janković leszögezte: mindenkinek jogában áll hangot adni véleményének.

– A mozgalom a legnehezebb körülmények között alakult meg, fénysebességgel felsorakoztatva az embereket, akik adott esetben sem engem, sem egymást nem ismerték. Idővel egyesek úgy érezték, nem jó helyen vannak, vagy én nem vagyok jó helyen. Ez tény. Viszont az is kétségtelen, hogy Vučić erőt és pénzt nem sajnálva igyekezett köreinkbe csempészni a gyanút, a pletykákat és a legalantasabb emberi magatartást – fejtette ki Janković, végül pedig mindenkit felszólított, hagyják békén feleségét, aki valóban tagja a mozgalomnak, ám soha semmi mással nem foglalkozik, csak amihez ért.

A mozgalom alapítóinak közgyűlését szombatra hívták össze. Itt Škoro lemondásáról, vádjairól és a mozgalom jövőjéről lesz szó.