2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a kortárserőszak

Az oktatási miniszter szerint az a megoldás, hogy a gyermekek minél több időt az iskolákban töltsenek

Megalakult a kortárserőszak ellenes küzdelem és a jelenség megelőzősével megbízott munkacsoport, amelynek munkájában a köztársasági kormány hét minisztériuma vesz részt, egyebek mellett az oktatási, az igazságügy és a szociálpolitikai tárca, valamint a Belügyminisztérium.

Az egyik fő cél a különböző területeket szabályozó jogszabályok összehangolása, valamint a hatáskörök szigorú meghatározása. A munkacsoport alakulóülésén a felek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy fontos tudni, hol kezdődik, illetve hol ér véget a különböző tárcák, valamint az azok hatáskörébe tartozó szervek hatásköre.

A folyamat három oszlopra támaszkodik: a megelőzésre, a büntetéspolitikára és az internetes felületen jellemző kortárserőszak felszámolására. Mladen Šarčević, oktatási miniszter a megelőzés tekintetében fontosnak tartja, hogy az iskolák az eddigieknél gazdagabb tartalmakat kínáljanak fel a gyermekeknek. Az iskoláknak nyitottabbá kell válniuk, hogy a diákok több időt tölthessenek el az intézményekben, ehhez viszont tartalmakra is szükség van, magyarázta az oktatási tárca vezetője. Mint hozzátette, megfontolják annak lehetőségét, hogy ahol az megoldható, a gyermekek egész nap az iskolában lehessenek. Így amíg a szülők dolgoznak, a gyermekek felügyelet mellett tartalmasan tölthetnék el idejüket, véli a miniszter.