2024. április 18., csütörtök

Halkabban tornázzatok!

Tavaly átadták a szentmihályi tornatermet, de még most sem használhatják – Az ajtó befelé nyílik, és az oszlopok sincsenek a helyén

Szentmihályon 2012-ben kezdődött el az iskola tornatermének építése. Befejezésének a határideje három hónap volt. A múlt év novemberében végre megtörtént a terem ünnepélyes átadása. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola kihelyezett tagozatában azonban továbbra is az iskola előcsarnokában tornáznak a gyerekek.

Kívülről szép, de belülről használhatatlan (Kecskés István felvétele)

Kívülről szép, de belülről használhatatlan (Kecskés István felvétele)

A kilencszáz lakosú bánáti Szentmihályon 1979-ben épül fel az új iskola. Azóta várják a tornatermet, a tornaórákat azonban az iskola sportpályáján tartják, télen viszont a tantermekben vagy az iskola előcsarnokában tornáznak a diákok. Így lesz ezen a télen is. Az egy évvel ezelőtt felépült tornatermük ajtaja ugyanis csak a felavatásán volt nyitva.
– A szentmihályi tornaterem továbbra sem kapta meg a használati engedélyt. Gondot okoz, hogy a kivitelező időközben csődbe jutott, az ellenőrzést végző illetékesek feladata pedig az, hogy beszerezzék a használati engedélyhez szükséges dokumentumokat. Néhány technikai feladatot kell még megoldani. Az illetékesek állítólag végzik a dolgukat. Nem használható a létesítmény megfelelő engedély nélkül, nélküle nem biztonságos sem a gyerekek, sem a tanárok számára – mondja Jelena Jenovay, a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola igazgatója.

Az iskolának nyolcvan diákja van. Legjobban ők várják, hogy átköltözhessenek az új tornaterembe.
– A tornaórák nagyon jók, csak jobb lenne, ha a tornateremben tartanák, a tantermek és a folyósó ugyanis túl szűk, de zavarjuk az órákat is. Sokszor kiszólnak a tanárok, hogy halkabban tornázzunk – mondja a hatodikos Horváth Karina.

Horváth Angelina szerint az is gond, hogy amikor hideg van, akkor az előcsarnokban futballoznak és a játék hevében leüthetnek valamit: képeket, diplomákat.

Mint hallottuk, a létesítménynek komoly tervezési hiányosságai is vannak. Kezdve attól, hogy a főbejárat befelé nyílik, a tartóoszlopoknak a pályához való közelsége pedig a sportolók biztonságát veszélyeztetik. Felvetődik a kérdés, hogy esetleg felelősség terhel emiatt valakit? De az is, hogy akkor miért kellett időnap előtt átadni?

-- Gyorsan adjuk át, mondták, mert decemberben helyhatósági választások voltak. Ez akkor nagyon fontos volt, a választások miatt. Akkor senkit sem érdekeltek a műszaki hiányosságok, de most már igen. Persze, akkor használati engedélyre sem volt szükség, meg semmire sem, de most már igen. És ma már senki sem akar a hiányosságok miatt felelősséget vállalni –, mondja a helybéli Kovács József.
A tartományi és önkormányzati támogatásból épült tornatermet nem csak a diákok, hanem a falu sportolói is várják. Elsősorban a helybeli labdarúgók és az asztaliteniszezők.

– Pingpongozom is és nagyon kevés az asztal. Bár vannak még asztalok, de nincs hely, hogy hova tegyük őket. És van kiscsoport is, meg nagycsoport is és mindig különböző időkbe kell, jönnünk edzésre, mert nem férünk el -- panaszolja Gulyás Dominika, asztaliteniszező.

A kivitelező csődje mellett, a helyzet okozója nyilván az is, hogy az alapkőletételnél a demokrata párt képviselői fényképezkedtek, a szalagot viszont már a haladók vághatták át.

– Tavaly ilyenkor nyitották meg a tornatermet, ami valójában még mindig nem kész. A szentmihályi gyerekek még mindig az udvaron tornáznak, nem használható a terem. Itt úgy látszik fontosabb volt a politikai kérdés, mint a gyerekeknek a jövője és jóléte--, vélekedik a helybéli Budai László.

Senki sem tudja megmondani, hogy mennyit kell még várni az épület használati engedélyére. Szinte biztosra vehető, hogy a szentmihályi gyerekek ezen a télen is a tantermekben és az iskola előcsarnokában tornáznak majd.