2024. április 25., csütörtök

Kétnyelvű óvodák Zomborban

A Vera Gucunja Iskoláskor Előtti Intézmény négy óvodájában szerb és német nyelven foglalkoznak a gyerekekkel. A város polgármester asszonya, Dušanka Golubović, és Nemanja Sarač, a városi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja kedden fölkereste a Ðanić nevű óvodát.

A látogatásra örömteli alkalom adott okot, ugyanis ekkor adta át Beck Antal, a Gerhard Német Humanitárius Egyesület elnöke Aleksandra Perovićnak, a Vera Gucunja intézmény igazgatónőjének a német nyelv óvodai oktatásához szükséges tanszereket tartalmazó adományt.

A polgármester ez alkalommal is kiemelte, hogy az önkormányzat és a német egyesület kiváló kapcsolatokat ápol.

­– Közösen dolgozunk a kétnyelvű oktatás bevezetésén Zombor területén. Már néhány éve készültünk ennek az elképzelésnek a beindítására. A Ðanić óvodában tavaly indult a szerb­–német bilingvális képzés, az idén ezt még három óvodára kiterjesztettük, így immár mintegy 120 gyermek kapcsolódott be a programba. Szerintünk az idegen nyelven tanulás hasznos a gyerekek további képzése szempontjából, és emiatt hálásak vagyunk az iskoláskor előtti intézménynek, hogy ennyi gyereknek lehetővé tette a kétnyelvű oktatást. Ugyanakkor becsüljük a Gerhard egyesület erőfeszítését is, amely ennek az óvodának fölszerelést adományozott, illetve Németországból érkezett pedagógusokat biztosított, akik a gyerekekkel foglalkoznak – jelentette ki a látogatás során Dušanka Golubović.

Beck Antal hangsúlyozta, hogy húsz évvel ezelőtt már kísérleti jelleggel próbálkoztak a német nyelvű képzés bevezetésével.

­– Most minden szépen működik, magas szintet sikerült elérnünk a várossal és az óvodákkal való jó kapcsolatoknak köszönhetően. Nem csupán a német nemzeti kisebbség, hanem minden zombori számára fontos, hogy sikerült megvalósítanunk, hogy gyerekeink az óvodától kezdve az általános iskolán keresztül a középiskoláig németül is tanulhatnak. Amikor befejezik a középiskolát, jó nyelvi alappal rendelkeznek, és világszerte elismert nyelvi oklevelet szereznek – fogalmazott Beck.

A donációt, valamint az önkormányzat támogatását Aleksandra Perović, az intézmény igazgatónője köszönte meg.