2024. április 19., péntek
ZENTAI TÁVFŰTÉS

Egyelőre marad a régi ár

Győri István zentai alpolgármester közölte, hogy nem megalapozottak azok a híresztelések, miszerint a városban megemelik a távfűtés díját.

Novák László és Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Novák László és Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Ugyanakkor ismételten felszólította a fogyasztókat, hogy lehetőleg idejében törlesszék adósságaikat, mert ha nem teszik meg, a hőenergia-szolgáltatást végző Elgas Közvállalat sem tudja fizetni tartozásait a gázszolgáltatónak és a villanygazdaságnak – hallottuk a tegnapi sajtótájékoztatón. Munkatársunk kérdésére válaszolva, hogy nem lehetne-e valamelyest úgy tehermentesíteni a fogyasztókat, hogy a legtöbb városhoz hasonlóan az egész év folyamán lehessen fizetni a hőenergiát, Novák László, az Elgas igazgatója elmondta, hogy ehhez az egész elszámolási rendszert át kellene alakítani.

Az alpolgármester kifejtette, hogy a zentai önkormányzat mindent elkövetett annak érdekében, hogy a város területén idejében beinduljon a távfűtés. A Srbijagasnak és a villanygazdaságnak ehhez az első feltétele az volt, hogy a meglévő tartozásokat törlesszék, ezt az önkormányzat segítségével nagy nehezen meg is tették. Ezután az országos gázszolgáltató 90 millió dináros bankgaranciát vagy előleg kifizetését kérte a várostól. Ezt viszont már képtelenek voltak teljesíteni, mivel egy pénzintézet sem volt hajlandó ekkora összegre garanciát adni, így végül a tartomány közvetítésével sikerült megegyezniük a gázszolgáltatóval és a villanygazdasággal.

Novák László beszámolt arról, hogy a nyár folyamán folyamatosan karbantartották a hővezetéket, de mivel a közelmúltban a csődbe ment cukorgyárat a villanyhálózatról is lekapcsolták, az egész rendszer víz nélkül maradt, ezért csak később tudták elhárítani az összes meghibásodást.

Mint korábban beszámoltunk róla, a zentai távfűtést a cukorgyár területén lévő kazánok bérbevételével oldotta meg az önkormányzat, majd biztosították a kazán karbantartását végző munkaerőt és a fűtőket, s miután október 7-én az üzemet visszakapcsolták az elektromos hálózatra, elvégezték a karbantartási munkálatokat, hogy október 15-ére üzemkész legyen a rendszer.

Az igazgató elmondta, hogy a csőtöréseket elhárították, jelenleg zökkenőmentesen üzemel az egész rendszer.

Az új kazánok beszerzésével kapcsolatos kérdésre az alpolgármester azt válaszolta, hogy az első közbeszerzés sikertelen volt, a második tendert pedig a műszaki tervek elkészítését követően december elején tervezik kiírni. Az elképzelés szerint egy gázzal és egy biomasszával üzemelő kazánt szándékozik beszerezni az önkormányzat.