2024. április 18., csütörtök

Labdarúgás felsőfokon!

Anyaországi támogatással épül a regionális sportközpont Topolyán

A magyar állam jelentős eszközöket fordít a labdarúgás fejlesztésére. Az átfogó program keretében nemcsak az anyaországban, hanem a határon túli magyarlakta területeken is fontos fejlesztéseket támogatnak. A Felvidék, Kárpátalja és Erdély is kapott már korábban pénzt ilyen célokra. Vajdaságban – mindenekelőtt az utánpótlás nevelésében kifejtett eddigi kiemelkedő tevékenysége alapján, valamint szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerének figyelembevételével – a topolyai TSC labdarúgóklub részesül ilyen támogatásban, hogy aztán rajta keresztül a környező magyarlakta települések egyesületeinek is segíteni tudjanak.

Nagy ütemben épül az öt hektáron elterülő labdarúgó akadémia (Lakatos János felvétele)

Nagy ütemben épül az öt hektáron elterülő labdarúgó akadémia (Lakatos János felvétele)

A labdarúgásnak nagy múltja van a közép-bácskai kisvárosban, a TSC elődjének tekinthető egyesületet ugyanis még 1913-ban megalapították, ugyanezen a néven. Zsemberi János, az egyesület főtámogatója, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja elmondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a folyó évben 3 milliárd forinttal támogatja a klubot. Ebből többek között labdarúgó akadémia épül, mely egy regionális sportközpont szerepét tölti majd be.

A nemrég még mocsaras, düledező házakkal övezett terület a szemünk előtt válik urbánus, rendezett, a jövőben pedig várhatóan az egész közösség szempontjából hasznos és forgalmas hellyé. Bentlakásos tanintézményként a labdarúgó akadémia 2018 szeptemberétől 40-45 kollégiumi elszállásolásban részesülő fiatal második otthona lesz. Elsősorban a 14 és 18 év közötti focireménységek lakhatnak majd itt. Amikor a napokban munkatársai kíséretében az építkezés helyszínén járt Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, azt nyilatkozta, hogy ilyen volumenű beruházásra nem volt példa az utóbbi évtizedekben Topolyán, de azt is megjegyezte, hogy a közeljövőben az ipari park területén és máshol is jelentős beruházásokat terveznek véghezvinni.

Zsemberi azt is elmondta, hogy a tervek szerint az év végéig az épületet szeretnék tető alá hozni, valamint a szigetelési munkálatokat elvégezni. Ez lehetővé teszi, hogy a tél folyamán a belső munkálatok is jól haladjanak. Tavaszig a segédpályák is elkészülnek, ősztől pedig az akadémia már a gyerekeket is fogadni tudja, megtöltik élettel, tartalommal. Egyben mindez több tíz új munkahelyet is jelent, hiszen edzők, segédedzők, sportorvosok, nevelők, konyhai és műszaki kiszolgáló személyzet számára nyújt álláslehetőséget. Az akadémia vajdasági, de országos szempontból is jelentős központ lesz. A fiatal tehetségek, labdarúgó reménységek mellett a sportkedvelőknek és az egész közösségnek is pozitív hozadéka lesz a projekt megvalósításának. A szülőföldön maradás szempontjából szintén lehet jelentősége, hiszen korábban ilyen lehetőségek híján a tehetséges labdarúgók máshol próbáltak boldogulni, most viszont a távolabb, akár a szórványban élő tehetséges sportolók is itt tudnak karriert építeni. Zsemberi elmondta azt is, hogy a jövő év elején a központi futballpálya építése is megkezdődik. A városi stadion helyére egy korszerű, az UEFA feltételeinek is megfelelő, nagy befogadóképességű stadiont építenek.

Összetett feladat 

A topolyai labdarúgó akadémia öt hektáron fog elterülni. Ez első hangzásra soknak tűnik, ám egy ilyen jellegű létesítménynél nem számít annak. A komplexumnak magába kell foglalnia mindazt a tartalmat, ami nélkülözhetetlen az akadémia működéséhez – mondta el lapunknak Beck Zoltán tervező építészmérnök.

– Elsőként kiemelném a labdarúgópályákat, amelyek közül három standard méretű, valamint egy kisebb méretű lesz, három műfüves, egy pedig hagyományos. A főépület meglehetősen összetett funkciójú létesítmény lesz, és két, egymástól jól elhatárolódó épületszárnyból fog összetevődni, amit a bejárati, kör alakú előcsarnok fog összekapcsolni. Az épület nyújtott formája igen jellegzetes lesz, kelet–nyugati tájolású. A nyugati szárny foglalja majd magába mindazt a funkciót, ami a labdarúgást szolgálja. Itt lesznek az öltözők, a vizesblokk, orvosi szoba, masszázsszoba, edzőterem, az emeleten pedig a játékosok szobái kapnak helyet. Ez gyakorlatilag kollégiumi funkciót fog betölteni, mert lesznek közösségi szobák, tanulószobák stb. A keleti szárny földszinti részén kap helyet az étkező, a konyha és egy kávézó. Az emelet lesz az adminisztrációs részleg, irodákkal és konferenciateremmel – számolt be az építész.

A főépület építése elkezdődött, a pályáknál az előkészítő földmunkálatok folynak (Lakatos János felvétele)

A főépület építése elkezdődött, a pályáknál az előkészítő földmunkálatok folynak (Lakatos János felvétele)

A labdarúgó akadémia építkezése jól halad, már elkezdődött a főépület építése, a pályáknál pedig az előkészítő földmunkálatok folynak. Mint Becktől megtudtuk, a jövendőbeli akadémia területe korábban teljesen kihasználatlan volt.

– Ez lápos, mocsaras rész volt, amelyet legelőnek használtak. Mivel a város területén van, vétek lett volna így hagyni. Hiszem azt, hogy ez a létesítmény nemcsak a Plitvice utcára, hanem az egész városrészre pozitív hatással lesz, akár további fejlesztéseket generálhat. Tervezésénél figyelembe kellett venni a Krivaja folyócskát is mint ökológiai folyosót. Bizonyos távolságokat el kellett hagyni a Krivajtól, de ezeket a dolgokat sikerült megoldani, és minden szabályzatot, előírást beleintegráltunk a leendő megoldásba. A Természetvédelmi Intézettől és minden más illetékes szervtől lekértük az előzetes feltételeket és ez alapján készültek el a tervek – mondta el az építész.

Az akadémia főépületének homlokzatán a fa, a tégla és a világos vakolat textúrák fogják váltani egymást. Beck megfogalmazásában az épületnek lesz egy szerves, tájjellegű arculata, de modern megfogalmazásban. A főépület mellett épül egy kisebb, kiszolgáló objektum is, ami stílusában hasonló lesz. A létesítmény saját zöldövezetet is kap.

– Csaknem egyhektárnyi parkosított felületet irányoztunk elő a komplexum keretében, amelyre ide illő vegetációt telepítünk. A parkosított felületen utcabútorok is helyet kapnak, és látványvilágítás is. Emellett előirányoztunk egy multifunkcionális edzőpályát is – számolt be az építész, majd arról is szólt, hogy a tervezés során és most, az építkezés ideje alatt is egy nagy gonddal szembesülniük.

– Az alacsony terepszint, valamint az a tény, hogy a környező utcákhoz képest ez a terület alacsonyan fekszik, gondot okoz. A felszíni vizek nagy része a környékről idefolyt, valamint a magas talajvíz is problémát jelent. Olyan tervek készültek, amik konkrét megoldásokat javasolnak ezen problémák megoldására: drasztikusan feltöltöttük a terepszintet, valamint a felszíni vizek elvezetésére külön tervek készültek, akárcsak a pályák drénezésére – tudtuk meg Becktől.

Nyitókép: Nagy ütemben épül az öt hektáron elterülő labdarúgó akadémia (Lakatos János felvétele)