2024. április 19., péntek

A TAKT tábor kiállítása

A temerini Tájház Alkotóházának galériájában megnyílt a 38. TAKT táborban készült munkákból összeállított kiállítás. A tábor, amelyen zömében vajdasági fiatalok vettek részt, a szén jegyében zajlott.

Patócs László megnyitja a TAKT idei kiállítását, amelyen 22 alkotó vesz részt (Góbor Béla felvétele)

Patócs László megnyitja a TAKT idei kiállítását, amelyen 22 alkotó vesz részt (Góbor Béla felvétele)

Patócs László, a Híd folyóirat főszerkesztője a kiállítás megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a szén anyagiságában és a kifejezési formában található végtelen lehetőségeket mutatja be a mostani tárlat. – Hatalmas és mégis áthidalható távolság húzódik meg a freskófestészet újrahangolása és a művész testére forró sötét anyag, a természetbe visszanyúló jelentéseket megidéző installáció és a szentséget színkavalkáddal, meg a szén anyagával fölerősített triptichon, a technikai jelentés rétegekkel gazdagított és a szén előtti állapotot megszólító szerves anyagok, illetve a homályra, a szén vizuális árnyaltságára építő fotók, és 32 mázsa számla nélküli szenet szállító kamion mementója között – mondta.

– Ezek a munkák közös eredőből indulnak ki, és figyelemre méltó módon szólnak másképp. A művészet ereje épp az utóbbiban, az ugyanarról a dologról való másképp beszédben teljesedik ki. A TAKT idei tárlatának az alkotói átlényegítették a szóban forgó anyagot. A szén, mint médium, mint anyag, mint központi elem, és mint eljövendő állapot is feltűnik a munkákon. Meglátásom szerint épp a kiindulópont többszólamú tematizálása, az anyagiság jelentéseivel való szabad játék és a szénben rejlő kimeríthetetlen lehetőségekkel való termékeny játék az idei TAKT kiállítás legnagyobb erénye – értékelte a munkákat Patócs László. Gitáron közreműködött Faragó Aurél.