2024. április 25., csütörtök

Egyre bővül a fekete péntekhez csatlakozó üzletek listája

Talán mindenki hallott már a fekete péntek nevű jelenségről, és bizonyára olvasóink között akadnak olyanok is, akik éppen erre az időszakra időzítik a bevásárlást, valamely régóta tervezett műszaki cikk megvásárlását.

A Black Friday egy tipikusan amerikai ünnepnaphoz, a hálaadás napjához köthető. A hálaadásra minden év novemberének negyedik csütörtökén kerül sor, és az ezt követő péntek a Black Friday, amely mintegy megindítja a karácsonyi bevásárlási hullámot. E nap, jobban mondva e hosszú hétvége alatt a legtöbb üzlet igyekszik a lehető legkedvezőbb ajánlatokkal bevonzani a vásárlókat, akik egy-egy jól sikerült akció után csak az üres polcokat hagyják maguk után. A fekete péntek tehát Amerikából ered, és néhány éve nálunk is megvetette a lábát, így Szabadkán is egyre-másra olyan üzleteket találunk, amelyek árleszállításokkal igyekeznek kiüríteni a tartalékaikat, és persze a vásárlók zsebeit. Fekete péntek az idén november 24-ére esik.

De mely üzletekben is számíthatunk fekete pénteken leárazásokra? Elsősorban az elektronikai cikkeket árusító üzletek és üzletláncok halmoznak el bennünket akciókkal. Az olyan üzletekben, mint például a Dudi Co., a Gigatron, vagy éppen a Tehnomanija, már megindult a visszaszámlálás, és a tűkön ülő vásárlók a weboldalakon vagy a mindenfelé osztogatott szórólapokon szerezhetnek tudomást a 20, 40, 60 vagy alkalomadtán 80 százalékos árleszállításokról. Persze nyitott szemmel kell járni, és nem kell feltétlenül mindent száz százalékig valósnak felfogni, de érdemes utánanézni a dolgoknak, ha mondjuk új tévét vagy porszívót akarunk vásárolni. Ugyanakkor olyan akciókra is bukkanhatunk, amelyek segítségével lakásunk berendezését vagy felújítását tehetjük olcsóbbá. A fürdőszobai kellékeket gyártó Jovanović Keramikában és a bútorokat forgalmazó Jyskben is akció várja az érdeklődőket. Emellett több lábbeliket árusító üzlet is árleszállításokkal igyekszik kedveskedni a vásárlóknak, csakúgy mint a Capriolo kerékpáros és szabadidő-szaküzlet is. E rövid leírás természetesen nem teljes, bizonyára mindenki megtalálja a számára szimpatikus üzletet és árucikket.

Végezetül azt is tartsuk szem előtt, hogy a fekete péntek a legtöbb esetben nemcsak a pénteket foglalja magában, hanem üzlettől függően már csütörtökön is elkezdődhet, hogy utána csak szombaton vagy vasárnap érjen véget.

A fekete péntek mellett nyugaton egyre népszerűbb a kistestvére, a cyber hétfő, amely az online vásárlást hivatott népszerűsíteni különböző akciókkal.