2024. április 19., péntek

Nem lesz árverés

Elmarad az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola ingóságaira november 30-ára meghirdetett licitálás

A köztársasági jogvédő kérésére, a hitelező beleegyezésével elmarad az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola ingóságainak november 30-ára meghirdetett árverése – tudta meg a MojBecej.rs portál Jasmina Trbović Stanković végrehajtótól. A köztársasági jogvédő bejelentése szerint az iskola, mint adós az Oktatási Minisztérium támogatásával fogja kifizetni a tartozását. A nagybecskereki végrehajtó elmondta: a halasztásra azért került sor, mert időre van szükség ahhoz, hogy a pénzt átutalják az Oktatási Minisztériumon és a Kincstárigazgatóságon (Uprava trezora) keresztül.

Időt nyert az iskola, egyelőre nem kerülnek dobra az ingóságai (Fehér Rózsa felvétele)

Időt nyert az iskola, egyelőre nem kerülnek dobra az ingóságai (Fehér Rózsa felvétele)

Emlékeztetőül: november 30-ára, Nagybecskereken tűzték ki azt az árverést, amelyen az óbecsei iskola ingóságai kerültek volna kalapács alá, amikor 2.823.000 dinár értékű tárgyi eszközökre – padokra, számítógépekre, táblákra, nyomtatókra és egyebekre – licitálhattak volna az érdeklődők.

A probléma 2010-ben kezdődött, amikor az akkori igazgatót, Polyák Dórát felmentették tisztségéből, majd tanítóként megkapta a felmondását is, amit Kurin Barta Klára megbízott igazgató írt alá a jogi szolgálat javaslata és az iskolaszék határozata alapján. Az elbocsátott tanítónő pert indított az iskola ellen, és 2014. június 1-jén a Fellebbviteli Bíróság határozata alapján visszahelyezték az állásába. Ezt követően a tanítónő kártérítés formájában az elmaradt béreinek a kifizetését is követelte, és az óbecsei bíróság 2015. június 3-án arra kötelezte az iskolát, hogy ezen a címen 2.140.000 dinárt fizessen ki a felperesnek. A tartozás azóta a kamatok miatt 5.160.000 dinárra emelkedett.

– Kerestük az Oktatási Minisztériumot, a Pénzügyminisztériumot, a tartományi oktatási titkárságot, a köztársasági jogvédőt, naponta kapcsolatban álltunk az önkormányzattal, de nem találtuk a megoldást, hiszen az iskola nem illetékes a kártérítés kifizetésében, a köztársaság és a tartomány között pedig nem voltak pontosan meghatározva a hatáskörök e tekintetben. Az október 7-én életbe lépett új törvény szerint a munkajogi perek nyomán keletkezett fizetési kötelezettségeknek az Oktatási Minisztériumnak kell eleget tennie. A törvény hatályba lépése után mi azonnal a minisztériumhoz fordultunk, de választ tőlük még mindig nem kaptunk – mondta el érdeklődésünkre Mausz Olívia, az iskola igazgatója, aki 2014 óta vezeti a tanintézményt.

Bár Dragan Tošić polgármester szerint az önkormányzatnak nincs jogosultsága kifizetni a kártérítést, kedden este Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a Pannon Televízió Közügyek című műsorában úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatosan: bár a minisztérium értelmezésében az új törvény visszamenőleges hatállyal nem kötelezi őt ennek a végkielégítésnek a kifizetésére, az árverésre nem fog sor kerülni, mert vagy a minisztérium vagy az önkormányzat ki fogja fizetni az iskola tartozását.