2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2017

Helyi közösségi választások lesznek Kishegyes községben

Kishegyes község mindhárom helyi közösségében: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen is lejárt a helyi közösségek aktuális tanácsának megbízatása, ezért mindhárom helyi közösségben választásokat hirdettek meg. A polgárok december 17-én adhatják le a voksukat a leendő tanácstagokra.

Kishegyes (Lakatos János felvétele)

Kishegyes (Lakatos János felvétele)

A választások kiírása kapcsán a kishegyesi és a bácsfeketehegyi tanácselnökökkel beszélgettünk. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tanács eddigi összetételében egy csoportosulás dominált.

– Az előző választás 2013 decemberében volt a bácsfeketehegyi helyi közösségben. Akkor nagyon jól szerepelt az Itthon, Bácsfeketehegyen koalíció, a 15 tagú tanácsból 12 helyet szerzett meg. Ez azt jelenti, hogy a polgárok ezeknek az embereknek szavaztak bizalmat, hiszen itt névre lehet szavazni, nem pedig listára. Ez a bizalom kölcsönös volt, és a tanácstagok úgy álltak a munkához, hogy mindent megtegyenek a választók érdekében. A képviselők ismerték a saját körzetükben élőknek a problémáit, tudták, kihez kell fordulni, így meg tudtuk oldani a gondokat – foglalta össze a tanácselnök.

A mostani választások ugyanazon szabályok szerint fognak zajlani, mint a négy évvel korábbiak. Négy körzet lesz Bácsfeketehegyen, egy körzetben három jelöltre lehet szavazni, a többiben pedig négyre. A jelöltek számát az adott körzetben élő polgárok száma szerint határozták meg – tudtuk meg Bojtostól, aki arról is beszélt, hogy a tanácstagjelöltek december 1-jéig adhatják át a jelentkezésüket, és ehhez legalább húsz hitelesített támogatói aláírás kell. A választási listán abécérendben fognak szerepelni a nevek, függetlenül a jelölési kérelem átadásának idejétől.

Akárcsak Bácsfeketehegyen, Kishegyesen is 2013-ban volt a legutóbbi helyi közösségi választás – mondta el lapunknak Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke. Az akkori választáson mind a 15 tanácstag a Hegyesiek Kishegyesért listáról került ki.

– A tanács eddigi összetétele gördülékenyen működött. Az üléseken túl a helyi közösség tanácsa minden héten munkacsoport-összejövetelt tartott. Ezen megbeszéltük az adott hét eseményeit és az aktuális tennivalókat. Ennek köszönhetően gyorsan tudtunk reagálni az esetleges észrevételekre és problémákra – fogalmazott a tanácselnök.

A helyi közösség statútumának értelmében a választásokat a tanácselnök írta ki, a választási szabályzatot a tanács hozta meg, és a tagok nevezték ki a háromtagú választási bizottságot is. A mostani választások ugyanazon szabályok és rendszer alapján fognak lezajlani, mint a 2013-asak – mondta el Mohácsi. Kishegyes településen 5 választási körzet van és mindegyikben 3 tanácstagot fognak megválasztani a polgárok. A jelöltek itt is december 1-jéig adhatják át jelentkezésüket. Végezetül a tanácselnök arra kért minden jelöltet, hogy a kampány és a választás a választási szabályzattal összhangban és a jelöltek egymás iránt tanúsított tiszteletének jegyében teljen.