2024. április 19., péntek

Visszatérés a jól bejáródott útra

November 25-én a Vadvirág Művelődési Egyesület székházában ismét megrendezik az adai rockfesztivált

A mai fiatalok bizonyára csak hallomásból tudják, az idősebbek viszont még emlékezhetnek arra a néhány éves időszakra, amikor Ada még jóval az EXIT Fesztivál, a Nyári Ifjúsági Játékok, a Kanizsa Fest és a Malomfesztivál előtt az Ada Fest elnevezésű rockfesztiváljának köszönhetően nyaranta a térség könnyűzenei zarándokhelyévé vált.

Vadvirág Művelődési Egyesület (Horváth Zsolt felvétele)

Vadvirág Művelődési Egyesület (Horváth Zsolt felvétele)

A vészterhes kilencvenes években is egy lelkes fiatal csapat a kezdő zenekarok mellett a legismertebb hazai és magyarországi rockzenészeket léptette föl, ezzel néhány napra igazi vajdasági Woodstockká pezsdítette az egyébként nyugodt kisváros életét. Az 1993 és 2001 között minden nyáron megtartott fesztivál szervezői azóta valamelyest idősebbek lettek, de az idén elhatározták, hogy újjáélesztik a rendezvényt, igaz, egyelőre kisebb formában.

A fesztivált 1993-ban, a legsúlyosabb háborús időszak alatt szervezték meg először – emlékezett vissza Illés Ferenc, a Baraparty zenekar oszlopos tagja, a fesztivál egyik fő szervezője. A koncertsorozattal reményt és támpontot igyekeztek nyújtani az itt élő fiatalok számára.

Az első fesztiválon az akkoriban kizárólag zenéléssel foglalkozó lelkes szervezőgárda ismerősei léptek föl. Az első buli annyira jól sikerült, hogy a rá következő évben megszervezték az akkori idők legnagyobb bluesfesztiválját, az akkori jugoszláv és magyarországi blueszenei színtér legjelesebb képviselőivel. A következő évben Adán megalapították a Zenekedvelő Ifjúság szervezetet, amelynek kétszáz tagjával meg tudták szervezni a harmadik adai fesztivált is, ez így folytatódott egészen 2001-ig, amikor is anyagiak hiányában elmaradt a rendezvény.

– Mindig is védnökök és barátok segítségével jöhetett létre, de ez akkoriban már kevésnek bizonyult – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s elmondta, hogy nem fordultak alapítványokhoz és politikai pártokhoz, arra törekedtek, hogy függetlenek maradjanak.

Az Ada Festen a majd egy évtizedes fennállása alatt olyan neves fellépők fordultak meg, mint a Palermo Boogie Man, a Harfley Davidson, a Sirova koža, a Hobo Blues Band, Deák Bill Gyula, az M-Virus, a Nyers, az Ossian, a Tankcsapda, az Oružjem protivu otmičara stb. Mintegy 130 zenekart sikerült felléptetniük a kisváros focipályáján, arról nem is beszélve, hogy a rendezvény nagyszínpadáról olyan zenészek pályafutása indult el, mint a jelenleg a szabadkai Ethnokorban zenélő, zentai származású Dukić Zoran vagy az azóta több zenekarral is együtt dolgozó Vadnay Zoltán, Hodik Attila a Killer Tojásból, valamint Szabó Csaba, Magyarország egyik legrégebbi és ma is aktív akusztikus blueszenekarának, a Rambling Blues Triónak a tagja.

Az idén a Baraparty zenekar tagjainak a fejében fölmerült a legendás fesztivál újjáélesztésének az ötlete. Virág Imre, a zenekar egyik énekese, gitárosa és dalszövegírója ennek kapcsán elmondta, már régóta dédelgették az ötletet, hogy egy közös buli erejéig ismét jót zenéljenek a régi barátaikkal.

A Baraparty egyébként is szokott szervezni Adán nagyobb volumenű koncerteket, amelyeket kezdetben a színházteremben rendeztek meg, de miután az igencsak népes közönség soraiból többen is megjegyezték, hogy nem ártana olyan helyszínt találniuk, ahol táncolni és fogyasztani is lehet, ezért a tavalyi fellépésüket már a Vadvirág Művelődési Egyesület székházában tartották meg, amely az idei Ada Festnek is otthont ad.

Az idei buli sikerétől függően a jövő évi fesztivált már sokkal nagyobb méretben és szabad ég alatt szerveznék meg.

A koncertek holnapután, szombaton 20 órakor kezdődnek, föllép Vadnay Zoltán, a magyarországi Pató Pál Project, a Big Man & Blues Sindicate, a moholi Gromilla és a temerini Chameleon, a házigazda Baraparty együttes pedig Fehér Nórával, a Kormorán zenekar énekesnőjével kiegészülve áll színpadra.

Jegyek elővételben 200 dinárért a városi könyvtárban vásárolhatók.