2024. április 25., csütörtök

Diákok a képviselőházban

A gyermekvilágnap és az UNICEF szellemét tükrözve a tegnapi nap folyamán változatos programok várták a gyermekeket Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházában. A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban.

Az idei program az UNICEF vezérszavaira – Kids Tke Over – épült, melyek szerint a gyermekek ezen a napon szimbolikusan egyenlő résztvevőként átvehetik a vezető szót emberi jogaik meghozatalában a napi politikai és társadalmi élet legfontosabb intézeteiben és intézményeiben.

A gálaműsoron több általános iskola diákja szerepelt. A diákok énekeltek, és különböző színdarabokat mutattak be. A műsort követően az érdeklődők megtekinthették azoknak a gyerekeknek a rajzait, akik részt vettek az egy éven át tartó gyermekjogi rendezvénysorozaton. A rendezvény a tartományi polgári jogvédő, az ombudsman által valósult meg.

Az eseményen felszólalt Aleksandra Đanković, a tartományi képviselőház alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy minden gyermeknek van joga, eltekintve attól, hogy hol született, kik a szülei, milyen nyelven beszél, vagy melyik nemzethez tartozik.

Szerbiában a gyermekek helyzete az utóbbi tíz évben javult. Az újszülöttek elhalálozási aránya 50 százalékkal csökkent. Egyre több gyermek iratkozik iskolába. De minden erőfeszítés mellett adódnak még megoldatlan problémák. Rengeteg munka áll előttünk, amit csak közös erővel tudunk megoldani. A statisztikai adatok szerint országunkban a gyermekek 30 százaléka szegénységben él. Napjainkban a digitális erőszak jelenti a legnagyobb fenyegetést. Sajnos ezt a problémát sokan nem észlelik időben. A köztudatban nem ismert – számolt be Aleksandra.

A nehéz szavak ellenére a diákok élvezték az egész napos műsort.