2024. április 23., kedd

A forradalomról szellemesen

A Kosztolányi Dezső Színház a Desiré fesztivál első napján mutatja be új előadását Felhő a nadrágban címmel, amelyet Kokan Mladenović rendezett

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház az évad első bemutatójához ért. Az új előadást a közönség a Desiré fesztivál első napján, szombaton láthatja 21.30-tól a Kosztolányi Dezső Színházban. Az első repríz december hatodikán lesz, a megszokott időpontban, 19.30-kor, és természetesen ezek után is a repertoáron marad. Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán a Felhő a nadrágban című előadást Kokan Mladenović rendezte:

Évek óta kísérem azt, amit az Urbán András vezette KDSZ és kiváló színészei létrehoznak. Az utolsó rendezési kívánságom a térségünket illetően az volt, hogy itt rendezhessek. Megtiszteltetés számomra, hogy ez teljesült. Vlagyimir Majakovszkij verse kiindulópontot jelentett, amivel még foglalkoztunk ezzel kapcsolatban, az a forradalom tíz üzenete, amelyet Majakovszkij 1909-ben fogalmazott meg. Amit a forradalommal kapcsolatban akkor leírt, párhuzamba vonható a jelenünkkel. Komoly témákat feszegetünk, de maga az előadás szatirikus és szellemes – mondta a rendező az előadást beharangozó sajtótájékoztatón.

A Felhő a nadrágban dramaturgja Góli Kornélia, díszlettervezője Marija Kalabić, jelmeztervezője Marina Sremac, a mozgást pedig Kiss Anikó irányította. Az előadás zeneszerzője Irena Popović:

Odaadó, a munkájukhoz őszinte nyitottsággal hozzáálló színészekkel dolgoztam, ami nagyon ritka más társulatoknál. Felüdülés volt számomra, hogy nem zárkóznak el a kihívásoktól, az újdonságokkal való kísérletezéstől. Kreatív munkafolyamaton vagyunk túl. Remélem, hogy a KDSZ színház még sokáig fennmarad, mert térségünk jelentős és bizonyos értelemben specifikus színháza – hallottuk Irena Popovićtól.

Az előadás szereplői Béres Márta, Kiss Anikó, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese. Kucsov Borisz az előadás kialakulásáról beszélt:

A próbafolyamat elején a rendező irányításával kérdéseket tettünk fel a forradalommal kapcsolatban. Azt feszegettük, hogy mit jelent a forradalom, hogyan lehet forradalmat csinálni, egyáltalán szükség van-e rá. Ezen kérdések mentén haladva választottunk ki témákat a mai társadalmunk problémáira rámutatva, amelyeket improvizáción keresztül kezdtünk feldolgozni. A létrejött jelenetek egyfajta elrajzolt, szatirikus színezetű, torz világot eredményeztek, mintha valamiféle prizmán keresztül szemlélődnénk – fejtette ki Kucsov Borisz.

Mikes Imre Elek szerint érdekes előadást sikerült létrehozni.

Társadalmi problémákkal foglalkoztunk és többféle módon próbáltuk feldolgozni a témaköröket. Izgalmas volt a próbavezetés és remek alkotócsapattal dolgoztunk. Reményeim szerint szereti majd a közönség ezt az előadást – mondta Mikes Imre Elek.

Béres Márta az előadás érzelmi vonalára hívta fel a figyelmet:

Sok játék, tánc és ének jellemzi. Tulajdonképpen ez egy szerelmi történet, így aki szereti a melodrámát, az olyan előadásokat, amelyek után vidámnak érzi magát, másnap boldogan kel fel, annak mindenképpen ajánljuk – hallottuk Béres Mártától.

Urbán András, a KDSZ igazgatója szerint nagy izgalommal állnak a bemutató előtt.

Kiváló együttműködés jött létre Kokan Mladenović és a színházunk között. Komoly, ugyanakkor szellemes, szórakoztató előadást láthat majd a közönség, amely specifikus módon viszonyul a valóságunkhoz – szögezte le Urbán András.