2024. április 19., péntek

Megállapodtak a rohingja menekültek hazatéréséről

Előzetes megállapodást írt alá csütörtökön Mianmar és Banglades a rohingja menekültek hazatéréséről - közölte egy magas rangú mianmari tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel. A hírt nem sokkal később a mianmari külügyminisztérium Facebook-oldalán is közzétették.

Készek vagyunk minél előbb visszafogadni őket, amint Banglades eljuttatja hozzánk a szükséges dokumentumokat - mondta Mjint Kjaing, a mianmari bevándorlásügyi minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár azokra a regisztrációs űrlapokra utalt, amelyeken a menekülteknek meg kell adniuk a személyes adataikat, mielőtt visszatérnének Mianmarba.

A mianmari külügyminisztérium a Facebookon azt is közölte: a felek megállapodtak abban, hogy a Naf folyó képezi a határt a két ország között.

Bangladesi tisztségviselők úgy kommentálták a megállapodás hírét, hogy az "az első lépés" a több százezer menekült visszatérésének folyamatában.

Mianmarból több mint 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg "tisztogató" műveletei miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája ment végbe. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Szerdán kezdődtek egyeztetések Mianmar és Banglades képviselői között a mianmari fővárosban, Najpjidóban a menekültek visszatéréséről. Kérdéses azonban, hogy a Bangladesbe távozott rohingja közösség szeretne-e egyáltalán visszatérni oda, ahol - elmondásuk szerint - az ottonaikat felgyújtották, a nőket megerőszakolták, rengeteg embert pedig meggyilkoltak a mianmari hadsereg katonái.