2024. április 20., szombat

Tanév közben szűnt meg az osztály

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a másodikos társadalomtudományi-nyelvi szakirányú magyar osztállyal történtekről is tárgyalni kíván az MNT az oktatási miniszterrel
A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium

Tanév közben szüntette meg az oktatási minisztérium a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium magyar tannyelvű másodikos társadalomtudományi-nyelvi osztályát. Az 5 érintett tanuló közül aki úgy döntött, hogy marad ebben az iskolában, az a magyar tannyelvű természettudományi-matematikai osztályban folytatja tanulmányait.

A Svetozar Marković Gimnázium igazgatója még augusztus 14-én a zombori iskolaigazgatósághoz és az oktatási minisztériumhoz fordult, hogy továbbra is önálló tagozatként működjön ez a másodikos társadalomtudományi-nyelvi szakirányú osztály – hallottuk Petkovics Mártától, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjától. Mint mondta, erre a pénzelési szabályzat miatt volt szükség, amely előirányozza, hogy a 15 főnél kisebb osztályok finanszírozására jóváhagyást kell kapni. Az említett osztályban 5 tanuló volt, ezért az iskola időben eljuttatta a kérelmet a minisztériumba és az észak- és nyugat-bácskai oktatási intézményekkel megbízott zombori iskolaigazgatósághoz.

Petkovics Márta

Petkovics Márta

Válasz nem érkezett, viszont szeptember elsején egy telefonos megkeresés volt a zombori iskolaigazgatóságról, amelyben közölték a gimnázium igazgatójával, hogy meg kell szüntetni ezt a másodikos magyar osztályt. Az iskola igazgatója abból kiindulva, hogy a szó elszáll, az írás megmarad, teljesen jogosan úgy döntött, hogy továbbra is engedélyezi ennek az osztálynak az önálló tagozatként való működését. Mi szeptember elsején ismételten adtunk egy támogatói levelet, amelyet az igazgató szintén mellékelt a minisztériumhoz eljuttatott kérvény mellé – ismertette a történteket Petkovics Márta. Mint megjegyezte, az MNT törvényes illetékessége csak az első osztályokra vonatkozik, az azok esetében beérkezett kérelmeket bírálja el, illetve támogatja.

Szeptember elsején tehát megkezdődött a tanítás 5 tanulóval ebben a másodikos társadalomtudományi-nyelvi osztályban, az osztály megszüntetéséről a határozatot november 6-án kapta meg az iskola, mégpedig szeptember 20-ai dátummal ellátva. Úgyhogy elmúlt az első negyedév, amikor megérkezett írásban is a határozat.

Tavaly engedélyezték 4 fővel ennek az akkori első osztálynak a megnyitását. Az lenne a logikus, hogy ha már egyszer engedélyezték, és nem csökkent a létszám, sőt 1 fővel növekedett is, akkor végig lehessen vinni negyedik osztály végéig. Erre máshol is van példa, Szabadkán is, ahol tavaly 4 tanulóval nyílt meg az osztály, és most is ekkora létszámmal működik. Nem értjük, mi történt. Tudjuk, megszorítások vannak, de azt gondoljuk, hogy ez teljesen inkorrekt a gyerekkel és a szülőkkel szemben is – hangsúlyozta Petkovics Márta. Mint mondta, a támogatói levélben megindokolták, miért fontos, hogy önálló osztályként működjön ez a másodikos magyar osztály, arra is felhívták a figyelmet, hogy Szerbia legrégebbi gimnáziuma a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium, ahol három nyelven folyik a tanítás. Az elmúlt időszakban sok kiváló tudós, művész, közéleti személyiség végezte itt középiskolai tanulmányait, az is tény, hogy a diákok 99 százaléka tanul tovább különböző egyetemeken. Az osztály bezárása az iskola presztízsét is rontja. A jövő szempontjából is káros, hisz a szülők, amikor a pályaválasztásról lesz szó, félve választják majd e gimnázium társadalomtudományi-nyelvi tagozatát, hisz egyszer már megtörtént, hogy összevonták az osztályt a természettudományi-matematikai osztállyal. Az MNT tavaly épp azért támogatta 4 tanulóval ennek az osztálynak a megnyitását, hogy a folytonosság megmaradjon. Jól döntöttek, hisz idén tíz- egynéhányan iratkoztak ide első osztályba a magyar nyelvű társadalomtudományi-nyelvi szakirányra.

Petkovics Mártával felidéztük azt, amikor a 2000-es évek legelején ugyanitt a diáklétszám-csökkenés miatt a két másodikos magyar természettudományi-matematikai osztályt vonta össze a minisztérium. Ám most két különböző szakirányról van szó.

Nem állja meg a helyét az a kapott magyarázat, hogy első osztályban azonos tanterv alapján tanultak ezek a diákok. Azok, akik a társadalomtudományi-nyelvi szak mellett döntöttek, tudták, második osztálytól már differenciálódnak a tantervek, éppen ezért náluk a humán tárgyak kerülnek előtérbe. Habár az is igaz, hogy mindkét szakirányról mind humán mind reál területeket választanak az egyetemi továbbtanulás esetén, ez a megszüntetés, összevonás akkor sincs rendben. Azok esetében, akik most kerültek át a természettudományi szakirányra, hiszem azt, a tanárok segítőkészebbek lesznek majd az első időkben. Ám a legfájóbb, hogy a szülők, a diákok most csalódottan, tanácstalanul állnak – adott hangot véleményének Petkovics Márta.

Mint megtudtuk, a Magyar Nemzeti Tanács további lépéseket tesz, az oktatási minisztertől már időpontot kértek egy találkozóra, amelyen a Svetozar Marković Gimnáziumban történtekről is mindenképp beszélni szeretnének, és egyéb témákról, úgymint a reformokról, a tantervekről, a tudásszabványok kidolgozásáról.

Az osztály megszüntetéséről, valamint a diákok sorsáról Pletikoszity Balázst, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettesét kérdeztük.
– Az öt diákból egy már korábban átiratkozott a minisztériumi végzés megérkezése előtt, talán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba. Amikor a végzés megérkezett, négy tanuló volt az osztályban, akik közül egy szintén a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba iratkozott át, a maradék három pedig maradt a mi intézetünkben, ők természettudományi szakra iratkoztak át – tudhattuk meg az igazgatóhelyettestől.
– A diákok számára ez törés, bár elsőben mindkét szakon egyforma a tanterv. Aki ide iratkozott, a társadalomtudományi szakra, az azért tette, mert inkább a humán tudományok felé orientálódott volna. A történtek megviselik a tanulókat, és nehézséget okoz nekik a következőkben. Azoknak is, akik átiratkoztak másik iskolába, új környezetbe, azoknak szintén, akik másik szakra iratkoztak, hiába maradtak ebben a környezetben. Nekik mást kell tanulniuk, mint amire számítottak. Tulajdonképpen november hatodikán kaptuk meg a végzést, és a telefonos egyeztetés után egy hetet kaptunk arra, hogy az iskola megtegye a szükséges lépéseket. November 13-tól szűnt meg az osztály.

Nyitókép: A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium