2024. április 19., péntek

A tudás tere

Hat tanterem, kültéri közösségi tér és közösségi pincehelyiség várja a magyar továbbtanulás iránt érdeklődő fiatalokat
A felújított épület

A felújított épület

Szombaton nyitotta meg kapuit a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K), napra pontosan egy évvel azt követően, hogy bejelentették az intézmény megalapítását. A nyitóünnepségen elhangzó alkalmi beszédek szerint a képzőközpont az alkalmazott tudás, a nemzeti kulturális örökség és érték egyik fontos központjává válik. Az intézményben a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájával összhangban olyan infrastruktúra áll majd rendelkezésre, amely alkalmas lesz kizárólag a magyar nyelvhez köthető képzések, tovább- és átképzések lebonyolítására, a szerzett tudás gyakorlati alkalmazására, valamint a nemzeti kulturális örökség őrzésének és védelmének támogatására, ám ezen túlmenően akár új kortárs művészeti értékek teremtését is ösztönözheti.

Az intézményben fejlesztő szakpedagógiai továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mesterképzés indul magyar nyelven. A magyarországi akkreditált képzésekben több magyarországi oktatási intézmény is részt vesz: a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézete, a budapesti Pető András Főiskola, valamint az Óbudai Egyetem. A képzéseken azok a tanulók vehetnek részt, akik elvégeztek valamilyen alapképzést.

Szeptember elején az Óbudai Egyetem mechatronikai szakán és a Szegedi Tudományegyetem inkluzív gyógypedagógiai szakán már elkezdődött a képzés. A szóban forgó két képzésnek 25-25 hallgatója van. Magyarországon akkreditált képzésekről van szó, az egyik mesterképzés, a másik pedig szak-továbbképzés. A mesterképzéssel Magyarországon szerzett diploma európai kompatibilis oklevél, amelyet Belgrádban az Enic-Naric diplomahonosító minisztériumi hivatallal együttműködve nosztrifikálhatnak a fiatalok, hangzott el az alkalmi rendezvényt követően. Az is kiderült, hogy a szakképzések esetében most van folyamatban a vonatkozó szerbiai jogszabálynak az Európai Unió kompatibilitási törvényeihez való igazítása.

A korszerű számítógépes terem

A korszerű számítógépes terem

Az intézményt a Szekeres László Alapítvány működteti. A Makszim Gorkij utca 6/a szám alatti Donát Mór-ház a két világháború között épült. Akkori rendeltetése szerint bérház volt. Az épület hosszú évekig üresen állt. Az épület megvásárlását és felújítását a magyar kormány támogatta 400 millió forinttal, illetve csaknem 1,3 millió euróval. Mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, a külső falak helyreállítása során megtartották az eredeti formákat, a belső tér viszont teljesen megújult. Az épület többszintes, és egy tágas közösségi teret is kapott a hátsó udvarban. Emellett a pincerészt is a hallgatók lakhatják be. Utóbbi klubhelyiségként fog működni, ahol kiállításokat is szervezhetnek, vagy megpihenhetnek a tanórákat követően. Összesen hat tanterem várja a hallgatókat. A félemeleten található a nagy előadóterem, amely mobilfallal két kisebb tanteremmé alakítható át. Az épület akadálymentesített és lift is közlekedik benne. Az első emeleten előadótermek, egy tanulószoba és egy számítógépterem kapott helyet. A kisebb tantermek 20–25 hallgató befogadására alkalmasak. Mindegyiket okostáblával, kivetítővel és internet-hozzáféréssel látták el.  

Előadóterem

Előadóterem