2024. április 25., csütörtök

Az államnak döntenie kell

Az újságíró-egyesületek szerint megkérdőjelezhető: valóban biztonságban szeretné-e tudni az újságírókat az ország

Nem vesznek részt az újságírók biztonságával foglalkozó állandó munkacsoport tevékenységében ezentúl a Médiaasszociációnak (AM) és az Online Médiumok Asszociációjának (AOM) a tagjai, miután a belgrádi Alapfokú Ügyészség elvetette az államfői beiktatási ceremónia idején Belgrádban megtámadott újságírók bűnvádi feljelentéseit. Az újságírók érdekvédelmi szervezetei úgy vélik, az ügyészség indoklásában jóformán az áll: maguk az újságírók tehetnek arról, hogy megtámadták őket. Az állandó munkacsoportba nem térnek vissza mindaddig, amíg Zagorka Dolovac köztársasági főügyész nem ismerteti, milyen lépéseket fog tenni e döntés visszavonása érdekében, s nem magyarázza meg, voltaképpen hogyan is hozhatott az ügyészség ilyen határozatot.

A szervezetek értékelése szerint az ügyészség szóban forgó döntésével megkérdőjelezte, hogy az állam valóban őszintén szavatolni szeretné-e az újságírók biztonságát és a tájékoztatásra vonatkozó jogokat. A Médiaasszociáció megállapította, hogy az ügyészség és a rendőrség képviselőivel közösen létrehozott állandó munkacsoport megalakulása után sem tettek eleget a hatóságok az újságírók biztonságának szavatolása érdekében. A jelenlegi helyzetben a biztonsági állapot rosszabb, mint a munkacsoport létrehozásának pillanatában volt, hiszen továbbra is megoldásra várnak az újságírók elleni korábbi támadások esetei, az újabbakkal pedig már nem is kíván foglalkozni az ügyészség.

Az újságíró-egyesületek közölték, hogy az információcserére vonatkozó őszinte szándékuk ellenére a munkacsoport tevékenysége eredmény nélküli, marginális, jelentéktelen maradt a másik két fél igyekezetének hiánya miatt. Nem is lesz változás mindaddig, amíg az állam nem tökéli őszintén el magát a biztonság szavatolása, az erre épülő intézményrendszer kiépítése mellett.