2024. április 18., csütörtök

Nem magánügy

Zorana Mihajlović arra bátorít, hogy jelentsék fel a bántalmazót

Miután Pancsován tragikus esetben egy férfi megölte élettársát, és a tettét 12 éves kislányuk végignézte, Zorana Mihajlović, a nemi egyenjogúsággal foglalkozó koordinációs testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad hallgatni a családon belüli erőszakról, jelenteni kell, majd felszólította az illetékes intézményeket, hogy a gyerekeket részesítsék megfelelő ellátásban.

– Mélyen érintett a Pancsován történt gyilkosság, hiszen egy fiatal életet oltottak ki, és két kiskorú gyermek maradt anya nélkül. Ez is mutatja, hogy a nők ellen elkövetett erőszak nem magánügy, és nem fordíthatjuk el a fejünket. Az erőszaktevőt fel kell jelenteni, hogy ezáltal egy erőszakmentes társadalmat építsünk ki – mondta Zorana Mihajlović.

Hozzátette, a bántalmazott nők és kislányok az egész társadalom felelőssége, így arra szólította fel az illetékes intézményeket, egyesületeket, médiumokat és a polgárokat, hogy tegyenek a probléma megfékezéséért.

Zorana Mihajlović rámutatott, a nemek egyenjogúságával foglalkozó koordinációs testület által kidolgozott nemi egyenjogúságról szóló törvény nagyobb hangsúlyt fektet az erőszak megelőzésére és a legfiatalabbakkal való foglalkozásra.

– Többet kell munkálkodnunk az erőszak megfékezésén, és a leghatásosabb út a fiatalokkal való foglalkozáson keresztül vezet, legyen szó fiúkról vagy lányokról. Az erőszak nem másokkal történik, hanem körülöttünk zajlik, és ha nem fogunk össze ellene, még gyakoribb jelenség lesz – mutatott rá.