2024. április 20., szombat
A VILLANYGAZDASÁG VISSZAVÁG

Valjevo és Kraljevo az EPS ellen voksolt

Amíg nem rendezik tartozásukat, nem válthatnak áramszolgáltatót, állítja a miniszter

A törvény értelmében csak a teljes adósság törlesztése után válthat valaki villanyáram-szolgáltatót – figyelmeztetett tegnap a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) Kraljevo és Valjevo esete kapcsán. A két város ugyanis tetemes adósságot halmozott fel, hónapokon át nem fizette a közvilágítást, 45, illetve 40 millió dinárral tartoznak, ezért a villanygazdaság minimális megvilágításra kapcsolta őket. Sajtóhírek szerint a két település most úgy döntött, ezentúl a Horvát Villanygazdaságtól (HEP) vásárolja az áramot. A hamarosan bekövetkező váltást a HEP is megerősítette.

Az EPS közleménye szerint nem ritka eset, hogy a jelentős adósságot felhalmozó nagyfogyasztók szolgáltatóváltással próbálnak kibújni kötelezettségük alól, mint ahogyan ezt Valjevo háromszor is megkísérelte, csakhogy ez mindaddig nem lehetséges, amíg nem törlesztik adósságukat.

– Mire hasonlítana az, ha bárki, akinek áram- vagy földgáztartozása van valamely ellátó iránt, kedve szerint választhatna más céget? – tette fel a kérdést az ügyről újságíróknak nyilatkozó Aleksandar Antić energiaügyi miniszter.

Az országban a villamosenergia-piac 2015. január 1-je óta nyitott. 

Aleksandar Antić, de korábban a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) is rossz néven vette, hogy Kraljevo és Valjevo helyi önkormányzatok a „villanyárammal való ellátás biztosítására” kiírt versenypályázatokon nem a hazai villanygazdaságot, hanem a Horvát Villanygazdaságot választották. Mint azt Antić aláhúzta, az energetikai törvény értelmében addig senki nem válthat villanyáram szolgáltatót, amíg nem rendezte tartozásait a jelenlegi irányába. Úgy Valjevo, mint Kraljevo is tartoznak az EPS-nek, vagyis előbb azt kell rendezniük, ha később más áramszolgáltatóval óhajtanak együttműködni a közvilágítás biztosításának tekintetében, nyomatékosította a miniszter, aki a folytatásban az EPS sikerességét hangsúlyozta. Szerinte ezt az bizonyítja, hogy bár Szerbia 2013-ban megnyitotta kapuit a külföldi áramszolgáltatók előtt, a hazai piac 98 százalékát továbbra is az EPS látja el árammal.

Az eset egyébként a Horvát Villanygazdaság, a HEP közleményéből derült ki. A sajtóközleményben közölték, hogy korábban egy szerbiai vállalattal, a Cimosszal kötöttek szerződést, hamarosan pedig Valjevóban és Kraljevóban is a HEP biztosítja a közvilágítás okán szükséges villanyáramot.