2024. április 26., péntek

Kié lesz a Victoria Group?

Két nemzetközi beruházási alap 100 millió euróval stabilizálná a térség egyik legnagyobb agráripari cégcsoportját

Két nagy hírű nemzetközi beruházási cég is meg szeretné vásárolni a Victoria Group cégcsoportot.

A York Capital Management és az Elements Capital Partners közösen juttatta el a részvények felvásárlására vonatkozó ajánlatát. Kiemelik: céljuk a Szerbia mezőgazdaságába való beruházás.

A New York-i székhelyű York Capital Managementet 1991-ben alapították, a tavalyi adatok szerint beruházásainak értéke 2016-ban elérte a 21,7 milliárd dollárt, ennek alapján pedig a világ 20 legnagyobb beruházási alapja között van. Az Elements Capital Partners 2010-ben jött létre, a délkelet-európai magánszektorban eszközölt beruházásairól ismert.

A két potenciális beruházó a Victoria Group helyzetének részletes áttekintése után úgy döntött: 100 millió eurót fektetne be, hogy stabilizálja, majd tovább fejlessze a nagy feldolgozó és exportőr gazdálkodását. Közölték, hogy ha átveszik a cégcsoportot, megőrzik az 1700 munkahelyet és további 500 munkás felvételét teszik lehetővé, valamint folytatják az együttműködést azzal a mintegy 4000 farmerrel, akinek a gazdálkodása a Victoria Group tevékenységétől függ.

A közös tőkebefektetést tervező konzorcium két tagjának tervei szerint az erre előirányzott pénz egy részét az új technológiák fejlesztésére fordítanák, hogy növeljék a hazai mezőgazdasági termékek kivitelét.

Az óbecsei szójagyárat és a szabadkai Állategészségügyi Intézetet, valamint a šidi olajgyárat is felölelő cégcsoport lehetséges új tulajdonosainak az a szándéka, hogy legkésőbb december 4-éig befejezzék a szerződések aláírását.

Korábbi, meg nem erősített értesülések szerint a Victoria Group iránt élénken érdeklődik a Miodrag Kostić tulajdonában levő MK Group is.