2024. április 25., csütörtök

Késik a tartozások behajtása

A hazai vállalatok átlagban 139 napot is várnak kinnlevőségük megfizettetésére

Annak ellenére, hogy a törvény szerinti határidő jóval rövidebb, a szerbiai vállalatok átlagban 139 napot is várnak kinnlevőségük megfizettetésére – tette közzé az Üzleti Támogatási Hálózat.

A szervezet felméréseiből kiderült, hogy az éves követelések mintegy 7,6 százalékát soha sem fizetik ki, mert a szolgálatot vagy terméket igénylő vállalatot adósságuk rendezése előtt zárolják, vagy egyszerűen csődbe megy időközben a cég.

A kinnlevőségek kifizetésére leghosszabban az energetikai vállalatok (219 nap), az építőipari cégek (203 nap), az élelmiszergyártással foglalkozó (164 nap) és textilipari vállalatok (163 nap) várnak. A banki szolgáltatásokkal foglalkozó intézetekhez (13 nap) és a turisztikai vállaltokhoz (53 nap) jut el a legrövidebb idő alatt a pénz.

A magánvállalatok közötti kinnlevőségek behajtásának törvény szerinti határideje 60 nap, a közvállalatok pedig 45 napon belül kötelesek törleszteni adósságukat.

Az Üzleti Támogatási Hálózat felmérésében 88 vállalkozó vett részt, amelyek sorában 234 kis-, 57 közepes és 45 nagyvállalat szerepel. A szervezet elemzéséből az is kiderült, hogy 2016-ban a megkérdezett vállalatok átlagos eladósodottsága 196,5 százalékkal meghaladta a bejegyzett tőkéjük összegét. A tartozások összege idővel tovább gyarapodott, jelenleg 202,7 százalékot tesz ki. Ez annyit jelent, hogy minden átlagos vállalat esetében az adósság jelenleg a kezdőtőke összegének kétszeresére nőtt. Mindez arra mutat rá, hogy a Szerbiában működő cégek csődjének kockázata továbbra is rendkívül magas, ebben pedig a mikro- és kisvállalkozások járnak az élen – áll a szervezet közleményében.

A parafiskális terhek kifizetése, illetve behajtása a megkérdezett vállalatok 29,7 százalékának jelent gondot. A vállalatok mellett az esetek 28,4 százalékában a banki szektor is vár a pénzére, különféle hitelek és kölcsönök formájában. A beszállítók és az üzleti partnerek esetében 21,5 százalékban késik a befizetés. Az állami adók és vámok kifizetését illetően a megkérdezett vállalatok 11,3 százalékának van problémája.

A szervezet adatai szerint 2017-ben 20,8 százalékról 11,3 százalékra csökkent azon cégek száma, amelyek késnek az adók, a vámok és a jövedéki adók kifizetésével. Egyre több vállalat küszködik azonban a parafiskális adó kifizetésével. Ez annyit jelent, hogy az állam hatékonyan megfizettette az adók többségét. Mindez azonban a parafiskális adó befizetésére is kihatott, ezért az önkormányzatok, az üzleti vállalkozások, valamint a reálgazdaság vesztesége növekedett.