2024. március 29., péntek

Előrelépés a bezdáni zsilip fölújításában

Két határon átívelő IPA-programról írt alá megállapodást a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalat, ezek egyike a Bezdánnál lévő Duna-zsilip fölújítását érinti.

A funkción kívüli zsilip Bezdánnál (Fekete J. József felvétele)

A funkción kívüli zsilip Bezdánnál (Fekete J. József felvétele)

A két szerződés több milliós beruházásokat hoz jövőre a Duna–Tisza–Duna vízrendszerbe. Az egyik beruházás a Béga-csatorna Bégafő (Klek) és Szerbittabé közti szakaszának a rekonstrukcióját érinti, erre hétmillió euró körüli összeget terveztek. A másik projektum keretében 3,5 millió euróból fölújítják a bezdáni zsilipet és a Bajai-csatornát a Bácskai Nagycsatornát elválasztó vízduzzasztót a Sebesfoknál – jelentette be a Vajdaság Vizei.

A bezdáni zsilip már több mint negyed százada használhatatlan. Ugyanakkor fontos szerepe van a Bezdán–Verbász hajózási útvonal működtetésében, nemkülönben a Duna magas vízszintjével szembeni védelemben. A jövő évre tervezett rekonstrukció célja a zsilip újbóli üzembe állítása.

A Sebesfoknál tervezett munkálatok növelik majd a Bajai-csatorna vízelvezető képességét, lecsapolási hatékonyságát, és mivel a Baja–Bezdán-csatorna a Felső-Duna mente természeti rezervátum kiemelten védett területe, javíthatja az idegenforgalmi kínálatot is.

A tervezett vízgazdálkodási beruházások a jövő év végén kezdődhetnek el, és 2020-ban készülnek el velük.