2024. április 23., kedd

Jobb feltételek a diákoknak

Megújult a zentai November 11. általános iskola tornaterme

Megújult a zentai November 11. általános iskola tornaterme, amelyet az intézmény illetékeseinek a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával sikerült korszerűsíteniük. A mintegy ötmillió dináros beruházásnak köszönhetően megvalósult munkálatok eredményét tegnap több sikeres zentai sportoló kíséretében a sport- és ifjúsági titkárság, az Észak-bánáti közigazgatási körzet, valamint a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették.

A tartományi sport- és ifjúsági titkár igen elégedett volt a munkálatok eredményével (Máriás Endre felvétele)

A tartományi sport- és ifjúsági titkár igen elégedett volt a munkálatok eredményével (Máriás Endre felvétele)

– Nagy örömömre szolgál, hogy Zenta vendége lehetek, és személyesen is meggyőződhetek arról, hogy az általunk biztosított eszközöket célszerűen költötték el, a tornaterem pedig valóban nagyon szép lett, ugyanis a célunk az, hogy az oktatási intézmények tornatermeinek felújítása révén minél jobb feltételeket teremtsünk a testnevelésórák megtartásához, a sportlétesítmények felújítása révén pedig a sportolóink felkészüléséhez – hangsúlyozta Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár, aki elmondta, a tartományi szervek prioritásként kezelik a sportlétesítmények és a tornatermek felújítását. – Kiemelt figyelmet szentelünk a szabadtéri sportpályák felújításának, aminek jegyében az elmúlt időszakban Vajdaság-szerte húsz ilyen pályát korszerűsítettünk, emellett előnyt élvez a tornatermek kialakítása is, azon oktatási intézmények esetében, amelyek korábban nem rendelkeztek vele, ezáltal ugyanis azoknak szeretnénk segíteni a tornaórák megtartásához szükséges feltételek megteremtésében, akik a legnehezebb körülmények között dolgoznak. A sportlétesítményeink eléggé elavultak, és az iskoláink tornatermei is meglehetősen rossz állapotban vannak, ezért rendkívül fontosnak tartjuk a felújításukat, ahogyan az ebben az esetben is történt – tette hozzá a tartományi sport- és ifjúsági titkár.

– A zentai önkormányzat az elmúlt évek során is nagy figyelmet fordított és a jövőben is nagy figyelmet kíván fordítani az iskolaépületek karbantartására. A November 11. iskolában a múlt évben újítottuk fel a vizesblokkokat, a Thurzó Lajos iskolában néhány évvel ezelőtt a tornatermet, most pedig a November 11. iskola tornaterme került sorra, de már tervezzük a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola tornatermének a renoválását is – fogalmazott Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki leszögezte, mindez azt bizonyítja, hogy valóban fontosnak tartják azt, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek az oktatási intézmények számára. – A legnagyobb, folyamatban lévő beruházás jelenleg a Zentai Gimnázium épületének a felújítása, amelynek kapcsán végre megérkezett a másodfokú ítélet, így nyolc napon belül aláírhatjuk a szerződést a kivitelezővel, és rövidesen megkezdődhetnek a munkálatok is – tette hozzá Zenta község polgármestere.

Fotó: Máriás Endre

Fotó: Máriás Endre

– A November 11. általános iskola tornaterméhez hasonló létesítmények felújítása rendkívül fontos, hiszen ezáltal tudjuk szavatolni az iskolák számára a megfelelő színvonalú működéshez szükséges feltételeket, nem kizárólag a testnevelésórákra vonatkozóan, hanem a választható sportágakra, az iskolai versenyekre, valamint az egyéb aktivitásokra vonatkozóan is, hiszen ezáltal a sportcsarnokban nagyobb teret kaphatnak a versenysportok, valamint azok a rendezvények, amelyek az egész község szempontjából kiemelt jelentőségűek – magyarázta Danilo Popov, a községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja, hozzátéve, a sportcsarnok jelenleg igen túlterhelt, hiszen mivel az egyik olyan iskola is ott tartja a tornaórákat, amely nem rendelkezik saját tornateremmel, egész nap használatban van. – Ez egy olyan probléma, amelyet az önkormányzatnak a tartományi és a köztársasági szervekkel közösen kell megoldania, ugyanis ilyen módon szeretnénk segíteni mindenkinek, akit ez a probléma érint, annak érdekében, hogy az oktatási intézmények és a sportszervezetek is a saját programjukban foglaltakkal összhangban tudjanak működni. Ez a célunk, és úgy vélem, ez a felújítás is azt bizonyítja, hogy a jó együttműködés meghozza a kívánt eredményeket – fejtette ki a községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja.

– Egy ilyen szép, új tornaterembe bejönni óriási öröm a gyermekeknek, akik szemmel láthatóan nagyon lelkesen vették birtokukba a megújult termet – emelte ki Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője. – A munkálatokat az előző tanév után kezdtük el, és mostanra jutottunk el a befejezésükig. Egy picit talán csúsztunk velük, mivel a parketta alatt lévő beton elég nehezen száradt meg, és semmiképpen sem szerettük volna, ha az új parketta nedves betonra kerül, hiszen akkor nagyon gyorsan tönkrement volna. A parketta megóvása érdekében linóleumot is vásároltunk, hogy a különféle rendezvények idején azzal borítsuk be a talajt, megvédve ezáltal a gyors elhasználódástól. A többi iskolaépület is nagyon várja már a tornaterem korszerűsítését, különös tekintettel a felsőhegyire, ahol a tetőtől kezdve a padlóig szinte minden felújításra szorul – fűzte hozzá a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője.

A tartományi sport- és ifjúsági titkár labdákat is ajándékozott az iskola diákjainak, akik azonnal ki is próbálták azokat, majd az egybegyűltekkel együtt megtekintette a sportcsarnokot, valamint a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály általános iskola tornatermét, amelynek a felújítását az intézmény és az önkormányzat illetékesei a következő évben szeretnék megkezdeni.