2024. április 20., szombat

Fogy az üveg a padlásokról

Már a szomszédos községekből is érdeklődnek a zentai üveg- és pillepalackgyűjtő akció iránt

Zenta községben október 25-e óta tart az üveg- és pillepalackgyűjtő akció, melyet a Községi Közigazgatási Hivatal szervezett „Legalább te ne dobd el!” elnevezéssel. Az érdekeltek a helyi közösségekben adhatják át az összegyűjtött italos-, illetve befőttesüveget és a pillepalackokat. Mint ismeretes, ha valaki legalább két kiló, kupakkal ellátott, lehetőleg összepréselt műanyag palackot és húsz darab italos- vagy befőttesüveget ad át, akkor ökotáskát is kap ajándékba.

A Kertek helyi közösségben folyamatosan gyűlik az üveg és a pillepalack (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

A Kertek helyi közösségben folyamatosan gyűlik az üveg és a pillepalack (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs, a megmozdulás koordinátora érdeklődésünkre elmondta, hogy az akció a kezdetek óta népszerű, és már minden helyi közösségből több alkalommal is elszállította az átvevő cég az összegyűjtött üveget és palackot.

– Nagyon meglátszik, hogy éveken keresztül nem volt hol átadni az üveget, így most a polgárok örömmel szabadulnak meg tőle. A helyi közösségek titkáraival konzultálva azt mondhatom, hogy mindenhol nagy az érdeklődés, vannak, akik már több túra üveget is vittek. Van, aki kizárólag üveget visz, és nem érdekli a táska, mások pillepalackkal is megtoldják, hogy táskát is kapjanak. A Centar–Tópart helyi közösség titkára ma arról értesített, hogy még Magyarkanizsáról is megkeresték, és afelől érdeklődtek, áthozhatnák-e Zentára az üvegeket. Természetesen azt is elvállaljuk. Az akció egyébként meghatározatlan ideig tart, a táskák még sehol sem fogytak el, így mindenkit arra biztatok, most hozza be az otthon felhalmozódott üveget és pillepalackot. Szinte minden helyi közösségből kaptam már olyan információt, hogy sokan a padlásról takarítják le az évtizedeken keresztül gyűjtögetett üvegeket, mi azokat is mind elfogadjuk – mondta az illetékes.