2024. április 19., péntek

Nem fizetnek az egykori Heroj Pinki dolgozóinak

A Dunav grupa agregati (a valamikori Heroj Pinki vállalat) dolgozóinak több millió dinárral tartozik a cég. Egy ideig rendszeresen törlesztették az elmaradt járandóságaikat, de most újra leálltak a kifizetések.

Tovább folytatódik a Dunav grupa agregati dolgozóinak a kálváriája, egy ideig folyamatosan folyósították az elmaradt járandóságaikat, most azonban leálltak a kifizetésekkel (Ótos András archív felvétele 2012 szeptemberéből)

Tovább folytatódik a Dunav grupa agregati dolgozóinak a kálváriája, egy ideig folyamatosan folyósították az elmaradt járandóságaikat, most azonban leálltak a kifizetésekkel (Ótos András archív felvétele 2012 szeptemberéből)

Nenad Cvetković, a Dunav grupa agregati vállalat dolgozóinak a képviselője elmondta, hogy egy ideig folyamatosan, rendszeresen, részletekben fizették az elmaradt járandóságaikat, de most ez a folyamat egészében abbamaradt.

– A vállalatban megszűntek a kifizetések, mert csőd előtti eljárást indítottak. Meglátjuk, vajon indul-e csődeljárás, vagy csődbe jut a cég, mindenesetre, a dolgozók szerződésben jelzáloggal biztosították az adósság kifizetését, úgyhogy nem kellene, hogy gond legyen a törlesztéssel. Lehet, hogy egy hónappal többet várunk majd, de mi már idáig is hosszú éveken keresztül vártunk, úgyhogy ez nem jelenthet komolyabb problémát. Természetesen, a részletek késése miatt a vállalat kamatokat köteles fizetni – magyarázta Cvetković.

A Dunav grupa agregati régebben a régió híres vállalata volt, az utóbbi időben azonban főleg a dunai blokád kötődik a nevéhez, hiszen a dolgozók járandóságait a vállalat nem volt hajlandó kifizetni, ezért a munkások hajókkal és vontatott uszályokkal eltorlaszolták a Duna újvidéki szakaszát, komoly fennakadást okozva ezzel a nemzetközi folyami közlekedésben.

A dolgozók nagy többsége beperelte a Dunav grupa agregati vállalatot, dolgozóként ez az összeg több esetben meghaladta a kétmillió dinárt. A munkaviszonyban lévők többsége a bírósági végzések után jelzálogot tett a vállalat vagyonára, a legnagyobb részét azokra a hajókra és uszályokra, amelyekkel a blokádot végrehajtották – írta a Novosti napilap.

Dušan Borovica, a Dunav grupa agregati tulajdonosa korábban kijelentette, van esély a vállalat felvirágoztatására, de el kell fogadni az átszervezési tervét. Ha elfogadták volna a tervet, már rendezték volna a vállalat adótartozásait, és a dolgozók iránti kötelezettségeket is. Ezt a tervet azonban nem fogadták el.