2024. április 25., csütörtök

A termelők szolgálatában

A topolyai községben jelenleg kilenc mezőőr teljesít szolgálatot

A korábbi években gyakorta hallottunk olyan kirívó eseteket, amelyek a község határában történt lopásokról, egyéb károkról szóltak. A mezőgazdasági termelők többnyire tehetetlenek voltak a tettesek felderítésében, az őket ért anyagi károk megfizettetésében.

A tél közeledtével az erdősávokból történő falopás a jellemző (Lakatos János felvétele)

A tél közeledtével az erdősávokból történő falopás a jellemző (Lakatos János felvétele)

A kérdéssel akkoriban a Gazdakör is foglalkozott, összejövetelükön a mezőőrszolgálat került terítékre, amellyel a termelők nem voltak elégedettek, mivel véleményük szerint már a pályázati kiírás sem volt megfelelő, és olyan személyekre bízták a munkát, akik nem beszélték a magyar nyelvet, annak ellenére, hogy a termelők nagy része magyar, emellett a határ ismeretével is gondjaik voltak, például a dűlők általánosan használt nevét nem ismerték, az állandó járőrözésre pedig nem volt üzemanyaguk.

A jelenlegi topolyai önkormányzatnak köszönhetően a kérdés időközben megoldódott. A mezőőrök munkáját Jáger Ronald koordinálja a községben. Vele beszélgettünk.

– Jelen pillanatban kilenc mezőőr teljesít szolgálatot a topolyai község határában, Topolyán kívül Njegosevón, Gunarason, Zentagunarason, Bajsán, Rogaticán, Kisbelgrádban, Bácskossuthfalván és Pacséron. Feladatuk körüljárni területüket és jelenteni nekünk, ha bármilyen törvénytelenséget észlelnek. Mivel elég nagy területről van szó, ezért előnyben részesítik azokat az eseteket, amelyekről bejelentés, észrevétel érkezik hozzájuk a termelőktől. A munkára rendelkezésükre áll egy-egy motorkerékpár, amelynek üzemanyagköltségeit és esetleges szervizelését is biztosítjuk számukra. A hidegebb idő beálltával két gépjárművet is használni tudnak majd felváltva, beosztás szerint.

Milyen jogkörrel rendelkeznek a mezőőrök?

Jáger Ronald (Kiss Zoltán felvétele)

Jáger Ronald (Kiss Zoltán felvétele)

– Valamennyien képzésen vettek részt a szerződés megkötése előtt, ahol elsajátították a szükséges tudnivalókat. Tudnunk kell, hogy ők fegyvertelen biztonsági őrszolgálatot látnak el a határban. Nem láthatnak el rendőri feladatokat, nincs felhatalmazásuk intézkedni a helyszínen. Ezt természetesen nem is várhatjuk el tőlük. Amint már említettem, elsősorban felügyelői munkafeladataik vannak. Jelentést tesznek egy-egy esetről, ha szükséges, jegyzőkönyvet készítenek róla, ezt a helyszínen készített fényképpel tudják alátámasztani, amit mi továbbítunk az illetékes rendvédelmi szervek felé. Néha elégségesnek bizonyul egy-egy beszélgetés is az érintett termelőkkel, hiszen megtörténhet, hogy véletlenül történik kisebb károkozás. Kirívóbb esetekben azonban már nem az ő hatáskörükbe tartozik a helyzet orvoslása.

Milyen törvénytelenségeket tapasztalnak a mezőőrök? Volt-e kirívóbb eset az idén?

– A nyár folyamán talán nem is annyira, mint inkább a tél közeledtével. Itt elsősorban az erdősávokból történő falopás a jellemző. Ilyenkor regisztrálják az eseményt, figyelmeztetik az elkövetőket, ami nem mindig célravezető és könnyen konfliktusokhoz is vezethet, amit mi a mezőőreink testi épsége miatt szeretnénk elkerülni. Kirívóbb eset szerencsére nem történt még az idei évben, mezőőreink jól ismerik a területüket, az ott gazdálkodó termelőket, és amit csak lehet, megpróbálnak a lehető legbékésebb úton elrendezni, megoldani.