2024. április 25., csütörtök
KÖNYVSAROK

Szörnycsősz a dombtetőn

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan különleges lexikonra hívjuk fel a figyelmet, amely a kortárs magyar gyerekirodalom egyik csúcsteljesítménye – ötlet, vizuális kivitelezés és tartalom tekintetében is. Adamik Zsolt ugyanis a hétköznapi kis szörnyeinket gyűjtötte össze, listázta őket, és meghatározta a jellegzetességeiket, Hanga Réka pedig meseszép ruhába öltöztette a kiadványt. Ötletesség, sziporka és humor – nem csak gyerekeknek.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Joanne Harris: Csokoládé (Libri)

2. Nicholas Sparks: Mindig van holnap (General Press)

3. Nyáry Krisztián: Festői szerelmek (Corvina)

4. Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen (Európa)

5. Gregory Philippa: A fehér királyné (Libri)

GYEREKOSZTÁLY

1. Leiner Laura: Nélküled (L&L)

2. Böszörményi Gyula: 3... 2... 1... (Könyvmolyképző)

3. Meg Cabot: Egy igazi amerikai lány 2. (Ciceró)

4. Bartos Erika: Bogyó és Babóca sportol (Pagony)

5. Arany János: Toldi (Talentum Diákkönyvtár)

KÖNYVAJÁNLÓ

Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó (Cerkabella)

A Cerkabella kiadó kiváló alkotókat hozott össze egy lebilincselő kötet erejéig, az Adamik–Hanga páros ugyanis nagyot, mondhatnánk úgy is: szörnyen jót alkotott. Lexikonjukban – amely egy hétköznapi lexikon mintájára készült, csak sokkal-sokkal izgalmasabb annál – egy egész kisvilágot teremtettek meg: Bibedombot, és be is népesítették szeretni való és rémisztő, azaz rémisztően szeretni való teremtményekkel: az ágy alatt, a szekrény mélyén, és még seregnyi sötét zugban lapuló, nagy fogú és kötekedő szörnyekkel, akikre a szörnycsősz, Talicska bácsi vigyáz, Kisujj nénivel egyetemben.

Miközben a képes szörnyhatározóban lapozgatunk, megismerkedhetünk a betűrend szerint sorakozó „jómadarakkal”, s a gazdag utalásrendszer segítségével keresztbe-kasul is átolvashatjuk a szócikkeket, akár ha egy kirakós játék részeit keresgélnénk. Miközben egyre több fura nevű lény válik az ismerősünkké, egyúttal egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a félelem leghatásosabb ellenszere a humor és a nevetés, és hogy a szörnyek valójában arra jók, hogy lássuk, mitől félünk.