2024. március 29., péntek

Gádzsó – a világ legszebb magyar kuvasza

A Kutya-világkiállításon két Homokpusztai Haramia magyar kuvaszt díjaztak

Az idei Kutya-világkiállítást november 8-a és 12-e között rendezték meg Lipcsében. A világszínvonalú megmérettetésen 24 500 különböző fajtájú kutya vett részt, köztük a szabadkai Miljković Isidora, a Homokpusztai Haramia magyarkuvasz-tenyésztő két törzskönyvezett kutyája is. A Gádzsó nevű magyar kuvasz Champion kategóriában világgyőztes lett, Jobbágy pedig a növendékkutyák kategóriájában a második helyezést érte el.

Miljković Isidorával kutyatenyésztésről, a díjazott kutyákról és a versenyről beszélgettünk.

– A magyar kuvasz a legősibb tiszta kutyafaj. Kuvaszt tartani egy életstílus, örömömre szolgál, hogy a magyar állam hungarikummá nyilvánította a magyar kuvaszt, ennek köszönhetően támogatja a népszerűsítését és tenyésztését. A kuvasz eredetileg a nyáj őrzésével volt megbízva, a ragadozóktól és a betolakodóktól kellett védelmeznie a juhokat. A tűrőképessége, fegyelme, alkalmazkodóképessége, bátorsága kiemeli a többi kutyafaj közül, ezért is döntöttem nyolc évvel ezelőtt a magyar kuvasz tenyésztése mellett. A páromnak volt kuvasza, nagyon gyorsan a szívemhez nőtt, mondhatom, hogy ez a kutyafaj az ember partnere, ugyanis ösztönösen érzi, hogy ő is része a közösségnek, amelynek minden tagját védelmezi. Határtalanul szereti a gazdáját, annak családját, gyermekeit, sőt abban a háztartásban élő állatokat is – mondta Miljković Isidora.

A kutyatenyésztőtől megtudtuk, hogy Homokpusztai Haramia Gádzsó, a világelső magyar kuvasz, hároméves, tulajdonosa a magyarkanizsai Járáspusztán élő Apró István, akinek a tanyája a mostani otthona a kutyának, a növendékkutyák kategóriájában második helyezett Jobbágy pedig Szombathelyen él, s ő mindössze másfél éves.

– A kiállítási karrierhez több tényező járul hozzá, elsődlegesen a kutya kiváló genetikai háttere, a jó neveltetés, ugyanis a kutyát szocializálni kell, a városi utcákat is szoknia kell, minél inger-gazdagabb a környezet, annál sikeresebb a kutya szocializációja. A kutya menedzselése is ide tartozik, minél több kiállításra kell elvinni, hogy szokja a nyüzsgést, mert ezáltal sokkal magabiztosabban képviseli magát bármelyik megmérettetésen – magyarázta Isidora, majd elárulta, milyen értékelési szempontokat vesznek figyelembe a világkiállításon.

– A zsűri az ideális fajokról alkotott imaginárius kép alapján osztályoz, pontosabban az a versenyző bizonyul a legjobbnak, amely minél jobban megfelel ennek a képnek, az anatómiai adottságokon (testfelépítés, fogazat) kívül a pszichoszociális adottságokat is figyelembe veszik – mondta Isidora.

A vajdasági magyarkuvasz-tenyésztők hat évvel ezelőtt megalakították klubjukat, és évente egyszer, májusban tartanak klubkiállítást Kishegyesen. Az elmúlt időszakban a vajdasági tenyésztőkön kívül magyarországi, erdélyi és németországi tenyésztők is részt vettek ezen a rendezvényen, s mint a kutyatenyésztőtől megtudtuk, a jövő évi kiállításon már Hollandiából és az Egyesült Államokból is jelezték érkezésüket magyarkuvasz-tenyésztők.

Miljković Isidora azt is elmondta, hogy a magyar kuvaszt az ősi kutyafaj tartási szempontjai alapján nevelik, minél nagyobb térségen, tanyán, kertes házban egyaránt jól megél, nincsen kutyaháza, a szabadban él, még a legnagyobb hidegekben sincs fedél a feje felett. A kiskutyák táplálása külön figyelmet igényel, de a későbbiekben a száraz kenyértől az ebédmaradékig bármit megesznek. A kutyatenyésztő ezenkívül hangsúlyozta, hogy Vajdaságban mindössze száz törzskönyvezett magyar kuvaszt tartanak számon, mert csak a fajtatiszta kutyák tudják továbbvinni és megőrizni a faj jellegzetességeit, ezért érdemes törzskönyvezett kutyákat tartani.