2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG

Nem sikerült a visszavágás

Nagy Szebasztián már a selejtezőkben kiesett – A második nap nem volt olyan sikeres a magyaroknak

Akármennyire is munkált benne a visszavágás vágya, Nagy Szebasztián ismét elbukott a török Murat Firat ellen, ezúttal a lengyelországi Bydgoszcz városában zajló U23-as birkózó-világbajnokság második kötöttfogású napján. Szebi minden bizonnyal tudta, mit kell tennie, ám ez egy olyan sport, ahol a másiknak is vannak tervei, s mindjárt az első menet rajtján látni lehetett, hogy Firat két kézzel tépte Szebi jobb karját. Ez csakhamar balul sült el, mert a török Szebi hátára került, majd kiemelve dobta el a szőnyegen kívülre. Nem volt azonban minden veszve, mert bebizonyosodott, hogy a magyarkanizsai fiatalember jobban bírja a második menetet, de a török ügyesen védekezett, sőt egy alkalommal még kiléptetni is sikerült Nagyot, így 5:0-s eredménnyel fejeződött be a párharc. Szebasztián vigaszágas reményei már a nyolcaddöntőben elszálltak, mert Firat egy akciódús meccsen 12:6-ra kapott ki az orosz Mirzojantól. A 66 kg-os súlycsoportban a magyar Losonci Ottó sem járt jól, mert hiába intették meg kétszer svéd ellenfelét, a színes bőrű legény a végén kitolta, és 3:2-re nyert.

A szerbiai csapat harmadik tagja, Žarko Dickov sem élte túl az első kört, őt a finn Ropponen győzte le fölényesen, de az északi sem menetelt sokáig, mert őt meg az algériai Azara ütötte ki.

A magyar versenyzők közül csak Torba Erik (59 kg) szereplése érdemel néhány szót, ő ugyanis kínai és grúz riválist legyőzve a negyeddöntőig jutott, ott azonban éles csatában 5:4-re kikapott a kazah Sultangalitól. Torba kis híján vigaszágra került, de a kazah az elődöntőben végül szoros, 6:5-ös vereséget szenvedett a japán Kawanától, aki később egy parádés, 15:14-es meccsen meg is nyerte a döntőt az orosz Emelin ellen.

A nap nagy kérdése az volt, vajon a grúz Zviadi Pataridze megszerzi-e hatodik (!) világbajnoki titulusát is (előtte kettőt a kadét-, hármat pedig az ifjúsági mezőnyben nyert). Nos, a rajton Almási Ferencet tette zsebre (8:0), a következő áldozata a litván Knystautas volt (a litván a vigaszágon 4:0-ra verte Almásit), majd az elődöntőben az iráni Mirzazadehet győzte le, így az álomdöntőben az olimpiai bronzérmes orosz Szergej Szemenovval találkozott, aki a grúz előtt nyert kétszer junior-világbajnokságot. A végső helyezéséről viszont csak a holnapi újságunkból értesülhetnek, mert az aranymeccset lapzárta után birkózta.

Világbajnokok, 59 kg: Maszuto Kawana (japán). 66 kg: Smagi Bolkvadze (grúz). 80 kg: Burhan Akbudak. 98 kg: Alekszandr Golovin (orosz).