2024. március 28., csütörtök

Mesél a történelem

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken tart bemutatót
Jelenet a Fekete királynők című előadásból

Jelenet a Fekete királynők című előadásból

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata az évad második bemutatójához ért. Az új produkciót Fekete királynők címmel Ana Đorđević írta és rendezte. A dramaturg Gyarmati Kata, a díszlet- és jelmeztervező Lana Cvijanović, a zeneszerző pedig Draško Adžić. A bemutatóra pénteken kerül sor, az ezt megelőző sajtótájékoztatón Ana Đorđevićot kérdeztük a produkcióról:

– Ez egy sokrétű előadás, nehéz róla röviden szólni. Nagyon tartalmas, ezért mindenképpen érdemes megnézni. A témáját sem egyszerű összefoglalni, sok szinten lehet vele foglalkozni, például szimbolikus és érzelmi értelemben, vagy épp az aktuálisát feszegetve. Az előadás a látványával, a zenéjével és a komplex történetével is hat a nézőkre. A darabot egy történelmi periódus, a Nemanjićok uralma ihlette, kiemelve Milutin királyt, aki e dinasztia egyik legjelentősebb képviselője volt. Ezzel szemben az előadás nem a történelmi eseményeket vázolja fel, ezekből csupán merít. Szerelmes történetként is felfoghatjuk azzal, hogy főhősünknek nem egy, hanem öt felesége van, és egyik házasság sem végződik boldogan, inkább tragikusan. Sok esetben foglalkozok a nők helyzetével. Érdekes volt megfigyelnem, hogy mit örököltünk át a történelemből, és a jelenünkben a nők miért vannak még mindig sok helyen alárendelt szerepben. A társulattal nagyon jól együttműködtünk, viszonylag kevés idő állt a rendelkezésünkre, és sajnálom, hogy nem tarthatott tovább. Szívesen dolgoznék még ezekkel a nagyszerű színészekkel – fejtette ki Ana Đorđević.

Az előadás szereplői: Csernik Árpád, Sziráczky Katalin, Pesitz Mónika, Fülöp Tímea, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Vicei Natália, G. Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, Hajdú Tamás, Baráth Attila és Ralbovszki Csaba.

Milutin királyt Csernik Árpád alakítja:

– Ez a történet tulajdonképpen a kisstílű, aljas diktátorok és a tevékenységeik világába vezeti el a nézőket. Mondhatni, hogy mindenkori aktuális témát feszeget, ami ebben az előadásban közérthető módon meg is jelenik. Az előadást szeretettel készítettük, és remélem, hogy a nézők is szeretettel fogadják – mondta Csernik Árpád.

A tragikus sorsú Szimonida hercegnő szerepében Fülöp Tímeát láthatjuk:

– Nehéz ez a történet, és nagyon összetett a szerepem, úgymond nem is tudtam a színházban hagyni, hazavittem magammal – hallottuk Fülöp Tímeától.

Pálfi Ervin Szimonida királynő bátyját játssza:

– Ő a bizánci császár fia, a trónörökös, akiből soha nem lesz uralkodó. Valahol ezt tudja és ettől iszonyatosan frusztrált. A nők szempontjából ez a karakter egy erős ellenpont – véli Pálfi Ervin.

G. Erdélyi Hermina a thesszáliai hercegnőként jelenik meg.

– A történelem is így jegyzi, annyira ki lett törölve, hogy még a nevét se tudni, viszont keserű lett a sorsa. Ez az évadom eddig úgy alakult, hogy női rendezőkkel dolgoztam és női sorsokat elevenítettem meg – mondta G. Erdélyi Hermina.

Vicei Natália Eudókia anyját formázza meg:

– Egy olyan nőt ismerhetünk meg, aki már túl van a rossz kényszerházasságon, bölcsességre tett szert, de nem minden esetben mondható jónak. A nők elleni és a családon belüli erőszak világprobléma, az előadás nem konkrétan erről szól, elmesél egy mesét is, csakhogy ez nem egy szép királylányos mese. A valóságon nyugszik, arról szól, hogyan házasodtak akkoriban, a nők miken mentek keresztül és milyen sors várt rájuk – fejtette ki Vicei Natália.