2024. április 20., szombat

A Csendes-óceánba zuhant az amerikai haditengerészet egyik repülőgépe Japánnál

Tizenegy emberrel a fedélzetén a Csendes-óceánba zuhant az Egyesült Államok haditengerészetének egyik repülőgépe, amely a Japánban állomásozó Ronald Reagan repülőgép-hordozóra tartott; nyolcan túlélték a balesetet.

Az amerikai haditengerészet Japánban állomásozó 7. flottájának közleménye szerint a nyolc túlélőt nagyjából negyven perccel a szerencsétlenséget követően mentették ki a vízből, és a Ronald Reaganre szállították őket orvosi kivizsgálásra. Mindnyájan jól vannak. Az amerikai haditengerészet és a japán tengerészeti önvédelmi erő hajói és repülői folytatják a keresést a repülőgép további három utasa után.

A 7. flotta a repülőgép-hordozóról indította meg a kereső- és mentőakciót. Közleményében kiemelte, hogy az esetet kivizsgálják.

Az Onodera Icunorit idéző egyik minisztériumi szóvivő szerint az ivakuni amerikai bázisról útnak indult C-2 Greyhound típusú kéthajtóműves hajófedélzeti teherszállító repülőgép a japán Okinotorisima atolltól nagyjából 150 kilométerre északnyugatra zuhant a Csendes-óceánba.

Az amerikai haditengerészet szerint a Ronald Reagan a Fülöp-szigetektől keletre elterülő Filippínó-tengeren hajózott a gép lezuhanásakor.

A szerencsétlenség oka egyelőre nem tisztázott, feltételezések szerint hajtóműhiba történt. A repülőgép-hordozó az Okinava körüli vizekben zajló amerikai-japán közös hadgyakorlatban vett részt.

A 7. flottának idén már két halálos kimenetelű balesete is volt a térségben, 17 matróz halt meg, és emiatt az amerikai haditengerészet nyolc vezető tisztjét leváltották, köztük a 7. flotta parancsnokát. A John S. McCain hadihajó augusztus közepén ütközött Szingapúr partjainál egy olajszállító tartályhajóval. A baleset tíz amerikai matróz életébe került. Két hónappal korábban a Tokiói-öbölben a Fitzgerald nevű rombolóhajó ütközött egy konténerhajóval, hét ember halálát okozva.