2024. március 29., péntek

Húszéves a DKMT eurorégió

Megvalósult és megvalósulásra váró terveket vitattak meg az újvidéki ünnepi konferencián

A mezőgazdaság, a katasztrófavédelem, az infrastruktúra, az idegenforgalom azok a területek, amelyek igazán összekapcsolják a Duna–Kőrös–Maros–Tisza eurorégió megyéit, tartományát – hangzott el a régió megalapításának 20. évfordulója alkalmából szervezett tegnapi újvidéki ünnepi közgyűlésen, melyet a Tartományi Képviselőház üléstermében tartottak meg. A tanácskozáson a magyarországi, romániai és szerbiai önkormányzatok képviselőinek, korábban politikai tisztséget betöltő alapítóknak a részvételével áttekintették és elemezték az elmúlt két évtizedet. Megállapították: a kezdet nem volt könnyű, a munka nem folyt mindig egyforma erőbedobással, az eredmények azonban nem maradtak el, és lényegében sikertörténetnek számít a DKMT eurorégió.

Igor Mirović hangsúlyozta: az elmúlt két évtized a több mint harminc megvalósult projektumról szól

Igor Mirović hangsúlyozta: az elmúlt két évtized a több mint harminc megvalósult projektumról szól

Az ülésen Igor Mirović tartományi kormányfő elnökölt. Felszólalásában kiemelte: az elmúlt húsz év alátámasztotta azoknak az elképzeléseknek a létjogosultságát, amelyek megvalósítása végett megalapították a DKMT eurorégiót annak megálmodói. A cél az volt, hogy a határ innenső és túlsó oldalán is eredményeket érjenek el az életszínvonal javításában, úgy, hogy mindeközben tiszteletben tartják a különbözőségeket, s arra helyezik a hangsúlyt, ami összeköti a térségben élőket. Mirović hangsúlyozta, az elmúlt két évtized a több mint harminc megvalósult projektumról, kezdeményezésről is szól, a sikertörténet azonban itt nem ér véget, további eredményeket könyvelnek el hamarosan, amikor megvalósul a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal felújítási terve, vagy a Mórahalmon és Palicson elindított kulturális-idegenforgalmi együttműködés programja. A gazdasági fejlődés, mint mondta, minden más terület fejlődésének az előfeltétele: ezzel összhangban a régiónak is a gazdasági szálak erősítésére kell fektetnie a hangsúlyt. Az európai pénzügyi alapok minél hatékonyabb kihasználása közös célja az eurorégió térségeinek – értékelte beszédében a tartományi kormányfő.

A mát és a holnapot egyaránt befolyásolja az a döntés, amelyet 1997-ben hoztak meg Szegeden a régió megalapításakor – állapította meg Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, aki szerint az elmúlt időszak elég hosszú volt ahhoz, hogy az eurorégió kiharcolja fennmaradását és bizonyítsa létjogosultságát. Nagy belső energia mozgatta mindvégig az elgondolások megvalósítását – értékelte. Véleménye szerint a DKMT azért maradhatott fenn, mert a régióban valamennyien megtanultuk: csak együtt építhetjük a jövőt, határvonalakra való tekintet nélkül. Az európai együttműködés, a szubszidiaritás elvének alkalmazása is hozzájárult a sikerhez. Az eredmények számbavétele során Pásztor kiemelte: az elmúlt húsz esztendőt mindig sikerült tartalmakkal megtölteni az eurorégión belüli együttműködés során. A DKMT régiónak sikerült egy fejlesztési koncepciót kidolgoznia, melynek alapján a különféle projektumok készülnek. Az új lehetőségek keresését, a korábban felvázolt stratégiai dokumentum újraértékelését javasolta a közgyűlésnek a jövőre vonatkozó feladatokat felvázolva. Mint mondta, Vajdaság az eddigiekben is az együttműködés egyik hajtóereje volt, s a jövőben is az marad.

Pásztor István Magyar Annának ad át plakettet munkája elismeréseként

Pásztor István Magyar Annának ad át plakettet munkája elismeréseként

Az évfordulón tett felszólalásában Călin-Ionel Dobra, a Temes Megyei Tanács elnöke a régió feladataként azt jelölte meg, hogy lépést tartson az európai fejlődéssel, a környezetvédelemnek és a szállítási szolgáltatásoknak a fejlesztését különösen fontosnak minősítette. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke szerint nagy bátorság kellett húsz évvel ezelőtt egy ilyen kezdeményezés elindításához, s emlékeztetett, azóta a három partnerállam közül kettő már uniós, segíteniük kell a harmadikat is ezen az úton. A sikeres projektumok közül a tematikus turisztikai útvonalak kialakítását, illetve a katasztrófavédelmi programot emelte ki. Az emberi kapcsolatok fontosságáról beszélt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki a régió hozzájárulását emelte ki határátkelők megépítéséhez, szárazföldi-folyami infrastrukturális projektumok kivitelezéséhez.

A DKMT eurorégiót a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megye, a romániai Temes, Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék, valamint Vajdaság alkotja. A tegnapi közgyűlés végén emlékplakettben részesítették azokat, akik a legtöbbet tettek meg a siker érdekében.