2024. április 24., szerda

A politikumra várni, vagy lépni

Elindul-e a CEFTA a szorosabb gazdasági integráció felé, vagy tovább stagnál?

Tovább kell fejleszteni a CEFTA-megállapodást (Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás – Central European Free Trade Agreement), és Szerbia Kormánya kész cselekedni annak érdekében, hogy közös gazdasági térség jöjjön létre a nemzetközi kereskedelmi szervezet tagállamainak térségében. A CEFTA-tagállamok régiójában meg kell oldani az emberek és az áru szabad áramlásának problémáit. Az a kérdés, vajon a CEFTA elindul-e a szorosabb gazdasági integráció felé, vagy tovább stagnál – mondta a CEFTA-hét belgrádi megnyitóján Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter. Kiemelte: ez lesz a kulcskérdés a november 24-éig tartó tanácskozásokon.

LJAJIĆ: KÉT NAPOT IS VESZTEGELNEK A KAMIONOK A HATÁRON!

A miniszter hozzáfűzte: a szervezet tagországainak dönteniük kell, arra várnak-e továbbra is, hogy a politika majd megold minden kérdést, vagy lépnek és megtalálják a gazdálkodók támogatásának hatékony módját. Példaként említette, hogy miközben pl. Grúziánál átlag mindössze 7 percet vesztegelnek.

– Évente 26 millió óra telik el a kamionok várakozásával, és a határátkelőkön 800 millió euróba kerülnek a különféle szolgáltatások. Ez az összeg megegyezik a CEFTA-térség országai bruttó nemzeti termékének 1 százalékával – hívta fel a figyelmet Ljajić. Mint mondta, a CEFTA hatalmas sikert ért el, minden tagjának sikerült növelnie a kivitelt, a versenyképességet és a termelékenységet, a szervezet hosszabb ideje mégis egy helyben topog. Elvben mindenki egyetért a fejlesztési kérdésekben, de a gyakorlati lépések elmaradnak.

– El kell döntenünk, továbblépünk-e, vagy maradunk a klasszikus szabadkereskedelmi megállapodásnál, és mindenki azt tesz, amit akar, ha úgy tetszik neki, akadályt gördít a másik elé, illetékeket vezet be, protekcionista intézkedéseket foganatosít saját rövid távú érdekeit szem előtt tartva. A CEFTA titkárságának illetékességei és mandátuma kapcsán is határoznunk kell. Nem biztos, hogy ezen a héten, de nagyon gyorsan meg kell oldanunk ezeket a problémákat – mondta Ljajić. Kitért arra is, hogy a CEFTA-megállapodás nem helyettesítheti az európai utat, nem lehet annak alternatívája.

– Az Európai Uniót semmiféle más gazdasági integráció nem helyettesítheti. A Nyugat-Balkán országai az árucsere háromnegyed részét az EU-val bonyolítják le – emelte ki.

ČADEŽ: FÉLMILLIÓ CÉG NEVÉBEN KÉREM ÖNÖKET

Csak a nyugat-balkáni közös gazdasági térség létrehozásával gyorsíthatjuk fel a régió országainak gazdasági növekedését. A térség félmillió cégének nevében arra kérem önöket, legyenek kreatívak – mondta a CEFTA-hét megnyitóján Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke. Kiemelte, hogy a CEFTA hozzájárult a régió politikai stabilitásához is, megerősítette a regionális együttműködést és kereskedelmet, az árucsere-forgalom értékét pl. a két és félszeresére növelte. A kis- és közepes vállalatok számára lehetővé tette a regionális piacra való kijutást, valamint számos beruházót vonzott Délkelet-Európába. Mindennek ellenére a térség országai nem integrálódtak kellően a globális gazdaságba, ennek fő oka pedig az, hogy egyes intézkedéseikkel 11 év után is megnehezítik egymás életét.

Čadež emlékeztetett a Világbanknak arra a jóslatára, hogy ha a Nyugat-Balkánon nem gyorsul fel a gazdasági növekedés, 60 évre lesz szükség, hogy ez a terület elérje a fejlett európai országok szintjét.

– A növekedést csak úgy lehet elérni, ha létrehozunk egy közös gazdasági térséget. Nem azért, mert valaki ezt Brüsszelben így akarja, hanem magunk miatt – jelentette ki a kamarai elnök.

Gazmend Turdiu, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkárának helyettese arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a nyugat-balkáni regionális gazdasági térség akcióterve (MAP) elkészült, igen ambiciózus, a munkaerő, az áru és a szolgáltatások szabad áramlását irányozza elő. Megvalósítása érdekében még ebben a hónapban összeülnek a CEFTA-tagállamok nemzeti koordinátorai.

Bernard Brunet az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és csatlakozási főigazgatóságának nevében azt mondta, hogy a gazdasági növekedés tekintetében a szabadkereskedelmi társulás tagországainak már a következő 12 hónapban konkrét eredményeket kell felmutatniuk.