2024. március 29., péntek

A szabadság színének jegyében

Véget ért a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely VIII. művésztelepe

A jelenlegi modern, talán kissé túlmagyarázott világban hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni a mindenünket átható és befestő színekre. Márpedig minden színnek megvan a maga jelentése, s rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk képesek befogadni őket.

Performance a művésztelepen (Horváth Zsolt felvétele)

Performance a művésztelepen (Horváth Zsolt felvétele)

A hozzáértők szerint a sárga az örömnek, a szabadságnak, a kötődésnélküliségnek, a létfontosságú erők felszabadításának vagy szabadon bocsátásának a színe. Az idén ennek a színnek a jegyében zajlott le a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely nyolcadik művésztelepe és az alkotóműhely zárókiállítása, amelynek szombat esti megnyitóján a Zentai Alkotóházban igazi összművészeti kavalkád részese lehetett a nagyérdemű.

Az alkotóműhely vezetője, Mezei Erzsébet köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szögi Csaba, lapunk munkatársa osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mezei Szilárd és Jenei Kornél rendhagyó zenei kalandozása után Danyi Zoltán szövege hangzott el a zentai irodalmár tolmácsolásában, majd Mezei Kinga Rutonić Róberttel és Virág Györggyel, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészeivel és kisfiával, Mátyással karöltve adott elő egy rendkívül izgalmas performance-ot.

Az idei művésztelep témája teljesen véletlenül született meg – mesélte lapunknak Mezei Erzsébet: éppen egy interjúkészítés közben merült föl bennük, hogy olyan témára lenne szükségük, amely nem köti meg a művészeket, hanem szabadságot ad nekik, gondolatindítóként hat rájuk, akár a sárga szín. Az interjúkészítésen jelen lévők azonnal elkezdték dédelgetni vezetőjük ötletét, s elhatározták, hogy ezt a témát választják.

A kiállításon tizenkét képzőművész alkotásait tekinthetik meg a képzőművészet kedvelői; az elmúlt hét folyamán a művésztelepen a Kárpát-medence egész területéről alkottak képzőművészek. Közöttük volt Utcai Dávid újvidéki születésű, Magyarországon élő és alkotó festőművész is, aki elmondta, hogy nagyon kellemes hangulatú volt a művésztelep, aminek köszönhetően Zentát is a sárga szín jegyében élte meg, amely egyébként a kedvenc színeinek egyike. Nagyon jók voltak a kollégák, a szervezés, és számára felejthetetlen élményt jelentett a művésztelep – mesélte.

– A Kozmikus naplójegyzetek ciklusomat folytattam, amelyet az elmúlt két évben kezdtem el. Ezek kísérleti jellegű művek, amelyeken a technikai elemeket ütköztettem organikus elemekkel – ecsetelte beszélgetőtársunk, s elmondta, hogy alkotásain a rombolás esztétikája keveredik az elektronikus zene által ihletett világokkal és színekkel.

A művész számára a sárga a szabadság színe. A legvilágosabb szín, legnagyobb fényereje van, ezért energiát is pulzál, így számára is egyfajta feltöltő energiagóc, minden sárga színű tárgy mágikus erővel hat rá, elvarázsolja, különleges dimenziókat juttat az eszébe. Szerinte egyben ez a természet színe is.