2024. március 28., csütörtök

Olcsó lakások szegényeknek

A Kiszácsi utca 55. alatt felépült lakóépület lakásait a szegényebb sorsú újvidékieknek szánták. A munkálatokat még tavaly sikerült befejezni, jelenleg az objektum előtti terület rendezése van folyamatban.

A Kiszácsi utcában felépített lakóépületbe még nem költözhettek be a hátrányos helyzetű családok, de nagyon sokan szeretnének hozzájutni az olcsóbb, szociális lakásokhoz (Ótos András felvétele)

A Kiszácsi utcában felépített lakóépületbe még nem költözhettek be a hátrányos helyzetű családok, de nagyon sokan szeretnének hozzájutni az olcsóbb, szociális lakásokhoz (Ótos András felvétele)

Egyelőre azonban nem tudni, hogy az épületbe mikor költözhetnek be, és azt sem, hogy mennyibe kerülnek majd a lakások. Az érdeklődés óriási. A lakásokban hátrányos helyzetű családok élnek majd, és sokkal kedvezőbb áron juthatnak az ingatlanokhoz, mint amekkora azoknak a valós, piaci áruk. Az önkormányzat egy külön munkacsoportot alakított annak érdekében, hogy meghatározzák a lakások árát, valamint, hogy az érdeklődők közül kiválasszák azokat, akik jogosultak a lakhatási támogatásra, és megvásárolhatják ezeket a lakásokat. A leendő tulajdonosok listáját a most készülő szabályzat alapján állítják össze. A városi tulajdonjogi- és jogi hivatalban a Dnevnik napilapnak megerősítették, hogy folyamatban van az épület előtti terület rendezése.

– Az Újvidéki Lakhatási Ügynökség információi szerint az épületben befejezték a közművesítést, de a műszaki átadás még hátravan. Amikor az épület megkapja a használati engedélyt, akkor következhetnek a további lépések – magyarázták az ügynökségben.

A Kiszácsi utcai épület négyemeletes, plusz a tetőtér. Összesen harmincöt 35 és 70 négyzetméter közötti lakás várja a családokat. A földszinten három üzlethelyiséget alakítottak ki, a pincében pedig garázsokat létesítettek.

Az Újvidéki Lakhatási Ügynökség elkészítette az újtelepi szociális lakások projektumát is. A városi tulajdonjogi hivatal információi szerint a Momčilo Tapavica utcában tervezett épületre az elkövetkező időszakban hagyják jóvá a szükséges pénzeszközöket a városi költségvetésben. Az újtelepi épületet 12.000 négyzetméteres területen építik, négyemeletesre tervezik, és 173 lakást alakítanak ki benne. A több objektumból álló épület építése a felmérések szerint több évig tart majd.