2024. április 26., péntek

Épül a labdarúgó-akadémia

A topolyai regionális sportközpont vajdasági, de szerbiai szempontból is jelentős centrum lesz

Kislinder Gábor topolyai polgármester munkatársai kíséretében tegnap délelőtt megtekintette a labdarúgó-akadémia építkezési munkálatait.

A tervek szerint az év végéig tető alá kerül az épület, és a szigetelés is megtörténik (Tóth Péter felvétele)

A tervek szerint az év végéig tető alá kerül az épület, és a szigetelés is megtörténik (Tóth Péter felvétele)

Zsemberi János, a TSC alapítója, fő támogatója, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja, a topolyai önkormányzat tanácsosa és az épülő labdarúgó-akadémia koordinátora ismertette, hogy a tervek szerint az év végéig az épületet szeretnék tetővel ellátni és a szigetelési munkálatokat is elvégezni, ami lehetővé teszi majd, hogy a tél folyamán a továbbiakban a belső munkálatok is jól haladjanak. A tervek szerint tavaszig a segédpályák is elkészülnek, és 2018 őszétől az akadémia már a gyerekeket is fogadni tudja. A regionális sportközpont vajdasági, de szerbiai szempontból is jelentős centrum lesz, de elsősorban a környező településekről érkező diákokra számítanak majd, nekik épül. Az akadémia épülete 3000 négyzetméteren terül majd el, előtte megfelelően tágas parkolórész lesz, az egész épületre pedig egy emeletet is terveztek. A négy segédpálya közül három lesz műfüves, egy pedig valódi gyeppel. Emellett egy kombinált gyakorlópályát is kiépítenek, ezt tartánnal borítják. A fiatal tehetségek, labdarúgó-reménységek mellett a sportkedvelőknek és magának a közösségnek is fontos a beruházás, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg.

A fociakadémián elsősorban a 14 évesnél idősebbek képzése folyik majd, a középiskolás korosztályra fókuszálnak. Az akadémián több tíz munkahely is létesül: edzők, segédedzők, nevelők, konyhai és műszaki kiszolgáló személyzet számára jelent majd álláslehetőséget.

Zsemberi azt is elmondta, hogy most folyik a tervezet véglegesítése, és a jövő év elején a központi pálya építése is megkezdődhet. A központi stadiont – tágabb értelemben – összekötik majd egy másik jelentős centrummal, a Vénusz helyére tervezett fürdőkomplexummal is, ez megsokszorozza a fejlesztések idegenforgalmi jelentőségét is.