2024. április 18., csütörtök
BAJSA

Negyvenéves a Testvériség

Kerek évfordulót ünnepelt a bajsai művelődési egyesület – A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismerésben részesítette az egyesülete

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület pénteken ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

Az asszonykórus és a citerazenekar fellépése (Lakatos János felvétele)

Az asszonykórus és a citerazenekar fellépése (Lakatos János felvétele)

Negyven évvel ezelőtt nótafák, citerások, tamburások és népdalkedvelő asszonyok összefogásával, valamint Borús Sándor és Borús Margit közreműködésével megalakult a bajsai művelődési egyesület. Az alakulás óta a tagság többször kicserélődött, de a tenni vágyás és a művészetek szeretete a mai napig jellemzi az egyesületet. A 40 éves jubileumot egy gálaműsorral ünnepelték meg, amelyre a bajsai általános iskola tornatermében került sor. Az ünnepi műsoron többek között jelen volt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke, Csipe Tímea, a topolyai Művelődési Ház igazgatója, Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácselnöke és Plohl Edvin, a helyi közösség titkára.

Az ünnepi kapcsán Kókity Erika, a Testvériség ME elnöke arról nyilatkozott a médiának, hogy vannak nehézségeik, de a munka folyik az egyesület szakcsoportjaiban.

Kókity Erika üdvözli az ünnepi műsor közönségét (Lakatos János felvétele)

Kókity Erika üdvözli az ünnepi műsor közönségét (Lakatos János felvétele)

– Elődeink 40 évvel ezelőtt elindították az egyesület munkáját, és előbbre is vitték. Az ünnepi műsor keretében egy pillanatra találkozott a múlt és a jövő, és ez azt mutatja meg, hogy mi a feladatunk a jelenben: megőrizni, éltetni és továbbadni mindazt az örökséget, amit elődeinktől kaptunk. Ez nem könnyű, és vannak nehézségeink, de nem adjuk fel. Ma a művelődési egyesületnek 5 szekciója működik: a Csalogány népdalkör és citerazenekar, a Napsugár gyermek-néptáncegyüttes, a Pitypang gyermek-citerazenekar, a Fürge Ujjak kézimunkacsoport és a legújabb szekciónk, a hagyományosíj-készítők. Egyesületünk rendszeresen részt vesz a helyi és a községi rendezvényeken, az elmúlt 40 évben rendszeresen szerepeltünk a Durindón. Egyesületünknek volt fellépése a Duna TV-n, valamint Belgrádban, a Sava Központban is. Szakcsoportjaink számos elismerést és kitüntetés szereztek. Külön kiemelném a Préló hagyományőrző rendezvényünket, amit immár 12 éve megszervezünk – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a számos eredmény és a jövőre vonatkozó elképzelés mellett nagy nehézségekkel kell szembenézniük.

– Egyesületünk tagságának létszáma napról napra fogyatkozik. Az első és legnehezebb feladatunk toborozni és növelni a létszámot. Idáig főként a gyerekeket tudtuk megfogni és bevonni a munkába. Sajnos, az ifjúságot sokkal nehezebb, mert máshol tanulnak, és elmennek a faluból. Van egy új kezdeményezésünk, a kultúrklub, amelybe a 6–7–8. osztályos gyerekeket kezdtünk bevonni. Az a célunk, hogy megerősítsük ezt a klubot, hogy a középiskolások és az egyetemisták is a tagjai maradjanak – fogalmazott Kókity.

Az ünnepi műsor keretében Sutus Áron, a művelődési szövetség elnöke oklevélben részesítette a jubiláló egyesületet.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség igyekszik minden meghívásnak eleget tenni, főképp az ilyen komoly meghívásoknak. A kulai Népkör jövőre a 150. születésnapját ünnepli, és ehhez képest ez a negyven talán kevésnek tűnhet, de azt gondolom, hogy az a közösségszervező erő, amely tájainkon meg tudott jelenni és fönt tudott maradni, ez a mi állandó megújulásunkat jelzi. A művelődési szövetség ma egy elnöki elismerő oklevelet adományozott a bajsai művelődési egyesületnek. Ez az oklevét elismeri az alapítók, az összes elnök és minden eddigi tag munkáját. Azt reméljük, hogy a fiatalokat is bevonva, a jövőbe tud tekinteni az egyesület – mondta el Sutus.

Az ünnepi műsort kiállításmegnyitó követte a faluházban, ahol az érdeklődők a kézimunkacsoport és az íjkészítők alkotásait tekinthették meg.